Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(феб 02, 2019)
Руски председник Владимир Путин изјавио је да ће одговор Русије на одлуку САД да иступи из Споразума о ракетама малог и средњег домета бити реципрочан ; Русија обуставља његову примену.
   |    (јан 25, 2019)
Иницијатива да се промени име Републици Српској, која је потекла од бошњачког члана Председништва Босне и Херцеговине, ујединила је српске политичаре из Бањалуке који су до јуче били љути непријатељи.
   |    (јан 25, 2019)
Унутрашња борба у САД, укључивањe Русије у преговоре Београда и Приштине и насртај на име Републике Српске, централне су теме о којима смо у емисији „Од четвртка до четвртка“ разговарали са др Александром Гајићем са Института за европске студије.
   |    (јан 24, 2019)
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића питао ли је СДА свесна шта ради покретањем иницијативе у вези са оспоравањем имена Републике Српске и да тиме покрећу процесе који им неће ићи на руку.
   |    (јан 24, 2019)
Русија упозорава Сједињене Америчке Државе да се војно не мешају у кризу у Венецуели јер би то могло да има катастрофалне последице, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
   |   

ЛИНГВИСТИ ПОРУЧУЈУ: БОСАНКИ/БОШЊАЧКИ ЈЕЗИК НЕ ПОСТОЈИ

Бошњачки, посебно под именом босански језик, лингвистички не постоји, поручују српски лингвисти који су дигли глас против отимања српског писма и језика. "Ово питање поново је отворила прича о судским тумачима и експертима за бошњачки језик, за који чак и бошњачки лингвисти кажу да не постоји, јер нема довољно елемената који би га разликовали од српског језика", изјавио је за Новости др Срето Танасић, директор Института за српски језик Српске академије наука и уметности.

Саговорник "Новости" објашњава да је држава одавно погрешила, посебно када је у време, док је министар просвете био Слободан Вуксановић, потписано увођење босанског језка у школе. Тада их нико није консултовао, а после је, објашњава, било касно.

Oдбор за стандардизацију српског језика закључио је да су српски и тзв. босански/бошњачки језик само различити по имену и да зато нема основа за посебне судске тумаче, уџбенике и наставу јер сви који знају српски језики, знају подједнако добро и "бошњачки" и обратно.

"Да би два језика била посебни језици, они морају да буду различити по лингвистичким критеријумима", поручују српски лингвисти. То није случај са тзв. "босанским језиком" када се посматра у односу на српски, јер и бошњачки лингвисти тврде да су "босански" и српски језик различити само по имену, али да је према лингвистичким критеријумима реч о истом језику.

"Будући да Европска повеља о регионалним или мањинским језицима прописује да се мањинским језиком може прогласити само језик који је различит од званичнног језика те државе, а да су српски и тзв. "босански" само различита имена истог језика, јасно је да "босански" не може имати ни лингвистички ни правни, него само симболички статус посебног језика", поручује струка. 

Отимачина српског језика и даље ће да буде настављена у Федерацији БиХ јер већ од фебруара 2017. најављују како ће да почну припреме односно писање граматике "босанског" који је како тврде српски лингвисти чиста копија српког језика.

Тамошњи муслимански лингвисти који су у процесу свог школовања изучавали тадашњи српско-хрватски, данас су под притиском бошњачких политичара најгласнији борци за измишљени и исполитизовани тзв. "босански" језик који желе да наметну свима у БиХ.

Отишли су толико далеко да чак оптужују Вука Стефановића Караџића да је покрао њихову тзв. "босанчицу" како би створио српски језик. Нажалост, све ове лаже данас уче њихова деца која ће сутра учити своју децу промовишући историјске фалсификате којима се морамо одупрети свим могућим средствима. 

Маријана Михаиловић, Агенција "Газета"

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ