Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мај 20, 2019)
Свакодневно се у медијима објављују најразличитија истраживања о последњим данима човечанства због климе, о леденом добу, и глобалном отопљавању итд. Заправо клима је постала један од најважнијих проблема света и оваквим се прогнозама баве многи — од озбиљних научних институција до футуролога.
   |    (мај 20, 2019)
За време војне параде у Нишу Србија је очекивала да види посебну „посластицу“ — противавионски систем „Панцир С1“. „Посластицу“ је и добила — руски тенк Т-72МС, а „мигови 29“ и руски хеликоптери Ми-35 били су главне звезде параде у граду на Нишави, док се на моћни „Панцир“ и даље чека.
   |    (мај 05, 2019)
Новинар "Фигароа" у интервјуу за "Новости": Шеф мисије ОЕБС 1998. представио војнички сукоб као масакр цивила. Догађаји у Рачку били су вешта манипулација ОВК да би изазвали међународну војну интервенцију против Срба, у чему су имали здушну подршку тадашњег шефа мисије ОЕБС Вилијама Вокера.
   |    (мај 01, 2019)
Денис Звиздић отишао је у Берлин на самит лидера балканских држава као председавајући Савета министара БиХ у техничком мандату, али то га није спречило да даје запаљиве изјаве. Зашто је баш он изабран за ту улогу?
   |    (мај 01, 2019)
САД могу иницирати војну операцију у Венецуели, ако то буде било потребно, рекао је државни секретар САД Мајк Помпео у интервјуу за „Фокс бизнис“.
   |   

ЛИНГВИСТИ ПОРУЧУЈУ: БОСАНКИ/БОШЊАЧКИ ЈЕЗИК НЕ ПОСТОЈИ

Бошњачки, посебно под именом босански језик, лингвистички не постоји, поручују српски лингвисти који су дигли глас против отимања српског писма и језика. "Ово питање поново је отворила прича о судским тумачима и експертима за бошњачки језик, за који чак и бошњачки лингвисти кажу да не постоји, јер нема довољно елемената који би га разликовали од српског језика", изјавио је за Новости др Срето Танасић, директор Института за српски језик Српске академије наука и уметности.

Саговорник "Новости" објашњава да је држава одавно погрешила, посебно када је у време, док је министар просвете био Слободан Вуксановић, потписано увођење босанског језка у школе. Тада их нико није консултовао, а после је, објашњава, било касно.

Oдбор за стандардизацију српског језика закључио је да су српски и тзв. босански/бошњачки језик само различити по имену и да зато нема основа за посебне судске тумаче, уџбенике и наставу јер сви који знају српски језики, знају подједнако добро и "бошњачки" и обратно.

"Да би два језика била посебни језици, они морају да буду различити по лингвистичким критеријумима", поручују српски лингвисти. То није случај са тзв. "босанским језиком" када се посматра у односу на српски, јер и бошњачки лингвисти тврде да су "босански" и српски језик различити само по имену, али да је према лингвистичким критеријумима реч о истом језику.

"Будући да Европска повеља о регионалним или мањинским језицима прописује да се мањинским језиком може прогласити само језик који је различит од званичнног језика те државе, а да су српски и тзв. "босански" само различита имена истог језика, јасно је да "босански" не може имати ни лингвистички ни правни, него само симболички статус посебног језика", поручује струка. 

Отимачина српског језика и даље ће да буде настављена у Федерацији БиХ јер већ од фебруара 2017. најављују како ће да почну припреме односно писање граматике "босанског" који је како тврде српски лингвисти чиста копија српког језика.

Тамошњи муслимански лингвисти који су у процесу свог школовања изучавали тадашњи српско-хрватски, данас су под притиском бошњачких политичара најгласнији борци за измишљени и исполитизовани тзв. "босански" језик који желе да наметну свима у БиХ.

Отишли су толико далеко да чак оптужују Вука Стефановића Караџића да је покрао њихову тзв. "босанчицу" како би створио српски језик. Нажалост, све ове лаже данас уче њихова деца која ће сутра учити своју децу промовишући историјске фалсификате којима се морамо одупрети свим могућим средствима. 

Маријана Михаиловић, Агенција "Газета"

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ