Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 03, 2020)
Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.
   |    (јул 03, 2020)
Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.
   |    (јун 22, 2020)
Председник РФ указао да су бивше совјетске републике имале право да се одвоје, али да није било правила која би то регулисала. Навео је да су неке од њих унутар СССР добиле огромне традиционалне руске историјске територије, па одједном одлучиле да напусте Совјетски Савез. Да однесу са собом поклоном од руског народа који се ништа није питао…
   |    (јун 22, 2020)
Велика већина Американаца слабо зна и географију и историју. Неки чак и најкрупније и најважније ствари које нису далека прошлост.
   |    (јун 22, 2020)
Попут позног паганског Рима, Запад је кренуо путем без повратка. Руше му се симболички и културни темељи, док материјалне држи могућност стварања виртуелног новца
   |   

ПРОРОКОВИЋ: МИЛО ЈЕ ГОТОВ, НИЈЕ СЕ СНАШАО У ТЕКУЋЕМ ГЕОПОЛИТИЧКОМ ЗЕМЉОТРЕСУ

Да имам право гласа у Црној Гори, без икакве дилеме бих заокружио листу Демократског фронта. У овим околностима, то за мене не би било ни питање политичког програма који се нуди, нити би ме на то приволели убедљиви наступи Милана Кнежевића, нити дугогодишње познанство са Андријом Мандићем. У крајњој линији, и међу осталим антирежимским странкама има и политичких идеја које бих подржао и људи које дуго познајем.

Определио бих се вођен најрационалнијим могућим приступом. Мило је готов. Као и многи други, он се једноставно није снашао у текућем геополитичком земљотресу. Инсистирање на уласку у НАТО га је превише коштало, а савезника ни од корова. Клинтонови су ионако заузети својим проблемима. Наравно, Ђукановића не треба потцењивати. Сасвим је могуће да после избора, како се то већ у озбиљним државама чини, демократским убеђивањем и политичким дијалогом накупи пар посланика из опозиционог табора и скрпи скупштинску већину.

Дешава се свуда на Балкану да појединци прогледају тек после избора и схвате у каквој су заблуди живели. Међутим, све ће то бити куповина времена које ће се мерити месецима, а не годинама. Са резултатом који ће направити ДПС, ова партија ће постати не фактор стабилизације Црне Горе, већ управо супротно: узрок њене дестабилизације.

Остаје само отворено питање којом динамиком и на какав начин ће тај процес тећи. То је од значаја и за регионалну безбедност. Посебно за Србију, која је у сваком погледу осетљива на могућу дестабилизацију Црне Горе. Не ради се ту само о српском корпусу у Црној Гори, већ и о могућим последицама у албанском етнопростору и будућим дешавањима у Рашкој области.

Од велике је важности, дакле, да се насупрот ДПС-а појави што је могуће јачи пол, снажна политичка групација која ће моћи да артикулише политичке процесе и преузме одговорност. Која ће, у крајњој линији, моћи да пружи одређене гаранције о стабилизацији прилика. Зато је рационално подржати најјаче међу антирежимским партијама. Не дозволити расипање гласова и послеизборно мешетарење. Јер, свако мешетарење ће наставити агонију у којој се Црна Гора нашла. А крајњи резултат свега је лако наслутити.

Многи поручују да се на овим изборима гласа за или против Мила. Треба већ размишљати и шта после Мила. Може се догодити да тај тренутак буде драматичнији од његовог пуког одласка са власти.

Аутор Душан Пророковић; Извор: Ин4С

(*Аутор је политички аналитичар, директор Центра за Стратешке алтернативе и председник Политичког савета Демократске странке Србије.)

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ