Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(феб 26, 2021)
Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су се лидери Европске уније сагласили о неопходности увођења сертификата о вакцинацији.
   |    (феб 18, 2021)
Јенс Столтенберг сматра да НАТО треба да постане платформа за политички дијалог „свих држава које са земљама алијансе имају иста размишљања“. Овоме је додао: да те земље треба да се заједно са НАТО супротставе Русији и Кини.
   |    (феб 18, 2021)
Србији неће бити понуђен ни „смоквин лист“ да се одрекне Косова, каже Срђа Трифковић, спољнополитички уредник часописа „Хрониклс“, поводом изјаве бившег команданта НАТО, генерала Веслија Кларка да је „узајамно признање Србије и Косова“ званична политика америчке администрације и да ће Београд пре или касније морати на то да пристане.
   |    (феб 18, 2021)
Ова изјава долази усред све веће забринутости да су постојеће вакцине мање ефикасне против јужноафричког и бразилског соја короне.
   |    (феб 18, 2021)
Новинарка објаснила шта тачно значе речи Лаврова о прекиду односа између Русије и ЕУ. Русија мора да искористи шансу која јој се указала и да промени формат односа са Европском унијом, који су одавно изгубили смисао и корист.
   |   

ЈАВНИ ФРИЖИДЕРИ ГДЕ СЕ ВИШАК ХРАНЕ ДЕЛИ!

Фудшеринг (Фоодсхаринг) постаје све актуелнија тема у друштву данашњице, а управо пред одлазак на летњи годишњи одмор баци се највише кварљиве хране. Из тог разлога у многим бечким градским четвртима од овог лета постоје јавни фрижидери где се таква храна може поделити са суграђанима.

Према званичним подацима, бечка домаћинства баце 70.000 тона или 7.000 пуних камиона прехрамбених производа у отпад - а то је количина која би се заправо врло једноставно могла смањити. Реч је о храни вредној готово 400 евра по домаћинству. Јавни фрижидери доступни бесплатно!

Иницијативу за постављање таквих фрижидера, на јавним местима, покренула је бечка "Фудшеринг" асоцијација. Фрижидери су свима бесплатно доступни, а различите хуманитарне организације и еколошка удружења задужени су за одржавање њихове чистоће и проверу исправности хране.

Како пише у једном истраживању, из 2012. године, у Аустрији се годишње баци 157.000 тона хране, што је 19 килограма хране по особи, односно 300 евра по домаћинству. Савезно министарство за пољопривреду, шумарство, заштиту животне средине и водопривреду након тога је покренуло иницијативу "Храна је вредна" с циљем да се количина бачене хране смањи за 20% до краја 2016. године, а у мају 2015. године и бечко градско веће је покренуло законске мере које ће по узору на Француску и Белгију регулисати непотребно бацање употребљивих намирница. Крајњи циљ је двоструко мање хране у отпаду до 2025. године.

(agroklub.rs)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ