Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(нов 24, 2018)
Kада је реч о транзиту спорих планета у 2019. години, имам занимљиве информације за вас. Три планете су сада у знаку своје владавине што је веома важно за нашу цивилизацију. Транзитни Сатурн наставља своје путовање кроз знак Јарца. Уран ће од пролећа трајно да се угнезди у земљаном Бику, док ће Јупитер путовати знаком ватреног Стрелца све до почетка 02. децембра 2019. Нептун остаје у Рибама, а Плутон у Јарцу. Kада је реч о највећим светским силама, астролошка прогноза је таква да указује на још већи успон Kине, а значајан пад Америке и Европске Уније којој прети распад или трансформација у неки други и боље уређенији савез. Доминација десничарких странака у ЕУ парламенту произвешће снажне потресе у истоименој унији у којој више ништа неће бити као пре.
   |    (нов 17, 2018)
Противрелигиозни центар светске моћи напада суштинску природу човекову, разара породицу као основни темељ друштва, а онда је лако разорити и добру државу, народ и основне религије, те приграбити богатсво читавога света.
   |    (нов 11, 2018)
Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да Европа у протеклих 100 година није вратила Србима за допринос који су дали њеној слободи.
   |    (нов 11, 2018)
По заузећу Србије, Турци су многе српске цркве претворили у своје џамије, па су то хтели да учине и са дечанском манастирском црквом.
   |    (нов 03, 2018)
Транзитни Сатурн путује знаком Јарца који је кроз генетски хороскоп повезан са државом Србијом и српским народом у целини. Осим истоимене планете, у Јарцу се од 2008. године налази и планета Плутон која одсликава муслимански фактор који живи на простору Републике Србије али Балкана.
   |   

ОВО СУ НАЈЛЕПША ТУРИСТИЧКА МЕСТА У РУСИЈИ

Напространија држава на свету, Руска Федерација се граничи са чак 18 држава. Иако заузима највећу површину, по броју становника је на чак деветом месту међу државама света. Занимљив је податак да је чак 12 руских градова вишемилионско. Уобичајена је подела Русије на два дела и то: источни, односно азијски део и западни, односно европски, чија је природна граница планина Урал.

Русија је земља бројних природних лепота, па нам је зато било изузетно тешко да се одлучимо за десет најлепших туристичких места. Ипак, ово су само нека од њих, јер Русија итекако има још штошта да понуди туристима.

1. Санк Петербург (рус. Са́нкт-Петербу́рг)

Некадашњи Петроград, односно Лењинград се налази у северозападном делу земље и други је град по величини у целој Русији. Почетком 18. века град је основао Петар Велики и све до 20. века је био престоница Руског царства. Старо централно језгро града се налази на листи УНЕСКО-а. Санк Петербург данас може да се похвали са чак 40 различитих позоришта, а град је можда најзначајнији п0 томе што се управо у њему развила балетска уметност. „Марисјки театар“, једна од најчувенијих оперских кућа се налази управо овде, а у оквиру њега ради и чувени „Балет Киров“. Такође, у граду се налази и велики број библиотека, али и различитих споменика, међу којима је свакако најпознатији „Бронзани коњаник“, стату Петра Великог на коњу.

2. Москва (рус. Москва)

Највећи град Русије, Москва је уједно и њена претоница, али и најнасељенији европски град. Самим центром града доминира некадашње политичко средиште Русог царства, Кремљ. Надалеко чувени Црвени трг се налази уз сам источни зид Кремља, а на њему су и две такође надалеко чувене грађевине: Лењинов маузолеј и црква светог Василија Блаженог.
Москва је данас важна и све посећенија туристичка дестинација, која бројним туристима из целог света има много тога да понуди. Иначе је већ две године узастопце проглашена за најскупљи град.

3. Сочи (рус. Сочи)

Овај град се налази на црноморској обали и једно је од омиљених летовалишта како домаћих, тако и страних туриста. Град је настао 1838., првобитно као војно утврђење Александрија, да би већ 1896. добио данашњи назив, али и ранг града. Оно што Сочи чини посебним и изузетно посећеним летовалиштем јесте клима, коју карактеришу дуга и топла лета и благе зиме. Са прелепих градских плажа пружа се још лепши поглед на оближњи Кавказ и његове снежне врхове. 

4. Полуострво Камчатка (рус. полуо́стров Камча́тка)

Укупне је површине нешто више од 470 хиљада квадратних километара и налази се на далеком истоку земље. На овом полуострву се налазе и бројни вулкани, који су на листи Светске баштине. Од укупно 160 вулкана, чак их је 29 још увек активно. А поред вулкана има и мноштво река и језера, као и гејзира. Биљни и животињски свет на овом полуострву је изузетно богат и шаролик. Мрки медведи су пронашли своје станиште управо на Камчатки и претпоставља се да их има 3-4 јединке на сваких 100 квадратних километара и то у подручју заштићеног природног краја „Кронотски“. Изузев њих, ту је станиште и: зечева, мрмота, лисица, рисева, одређених врста ласица, речних видри, ирваса, муфлона. Занимљиво је да је управо на Камчатки забележен највећи број врста лососа. А ту су и разне врсте китова (плави кит, кит убица, грбави кит, сиви кит…), морске видре, фоке и моржеви, разне врсте ракова, лигње, харинга, бакалар и многе друге животињске врсте.

5. Бајкалско језеро (рус. Озеро Байкал)

Друго по површини језеро на тлу Азије, уједно је и најдубље језеро на целом свету. Уобичајени назив за Бајкал је „Плаво сибирско око“. Укупне је површине 31 500 квадратних километара и дубоко 1 642 метра. Узевши у обзир његову површину и дубину, сматра се да се у Бајкалском језеру налази чак 20% укупних залиха воде на читавом свету. У склопу језера се налазе острва, њих 27. Од 1996. године Бајкалско језеро се налази на листи Светске баштине УНЕСКО-а.

6. Владивосток (рус. Владивосто́к)

Највећа руска лука у Тихом океану, уједно је и највећи град највеће од седам руских регија, Далекоисточног федералног округа. Град се налази на југу полуострва Муравјој-Амурски и излази на залив „Златни рог“. Брдо „Орлово гнездо“ се налази на надморској висини од 214 метара и представља највишу тачку Владивостока.

7. Чукотско полуострво (рус. Чуко́тский автоно́мный о́круг)

Налази се на североистоку Азије, а од Северне Америке га дели Берингов мореуз. Најисточнија тачка азијског континента је рт Дежњев, који је уједно и најисточнија тачка Чукотке. Већи део њене територије је под тундром. Богата је рудама калаја, али има и златоносних руда.

8. Новосибирск (рус. Новосибирск)

Трећи град по величини у Русији, Новосибирск је уједно и највећи сибирски град и од престонице је удаљен око 3 300 километара. Транссибирска железница прелази реку Об. Када се крене према југу од Новосибирска наилази се на још један део Светске баштине УНЕСКО-а, плато „Укок“.

9. Острво Сахалин (рус. Сахалин)

Од руске обале острво Сахалин је раздвојено уским мореузом Мамија, који је током зиме под ледом. Острво се налази на далеком истоку земље. Укупна површина највећег острва Русије је нешто већа од 76 квадратних километара. Дугачко је око 950, а ширина му се креће у распону од 25 до 160 километара. На надморској висини од 1 609 метара се налази највиши врх острва. Животињски свет Сахалина је изузетно богат, а најбројније животињске врсте су: ирваси, лососо, медведи, лисице и видре. Данас на острву живи нешто више од 500 хиљада људи, углавном руса. Занимљиво је да је ово пстрво почетком 19. века постало руска кажњеничка колонија и да су данашњи становници острва махом потомци кажњеника који су овде долазили са читавим породицама.

10. Нова земља (рус. Но́вая Земля)

Архипелаг Арктичког мора који територијално припада Русији, састоји се од Северног и Јужног острва, као и већег броја мањих острва. Укупна површина Нове земље је нешто већа од 90 000 квадратних километара. Између два главна острва се налази мореуз Маточкин. Рељеф острва је планински, јер она представљају, на неки начин наставак планине Урал. Највиша тачка архипелага је смештена на 1 547 метара надморске висине. Северно острво је већим делом прекривено ледницима, док је Јужно под тундрама. На свим острвима овог архипелага се налазе залихе олова, цинка и бакра. Највеће насеље Новеземље је Белушја Губа и у њему живи већина малобројног становништва. Између осталих и припадници Ненецког народа, који живе од лова и риболова. Иначе, читава област Нове земље је од 1955. године коришћена као место за нуклеарне експерименте тадашњег Савеза Совјетских Социјалистичких Република.

(saznajlako.com)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО