Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(окт 04, 2019)
Конфликт између Београда и Приштине, по свему судећи, трајаће поприлично дуго уколико Србија настоји да то питање разреши у своју корист, али онда се поставља друго питање — шта радити са процесом уласка Србије у састав Европске уније, изјавио је директор Института за словенске студије Руске академије наука Константин Никифоров.
   |    (сеп 24, 2019)
Свечаним постројавањем у Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке, данас је званично представљена јединица Жандармерије, нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
   |    (сеп 24, 2019)
Заседање Генералне скупштине УН и бројни сусрети које ће у Њујорку имати српски председник Александар Вучић биће својеврстан тест који би требало да покаже да ли се ставови Запада према Србији и косовском питању мењају или се ради о козметичком улепшавању које би нашу земљу требало да преведе преко црвене границе.
   |    (јул 11, 2019)
Након потреса јачине 7,1 степена који је у петак погодио Kалифорнију, настала је огромна пукотина на површини Земље. Био је то други јаки потрес у 48 сати.
   |    (јул 11, 2019)
Истина је да су Срби представљени у западним медијима као убице, рекао је заменик уредника француског „Фигароа“.
   |   

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: ОВО ЈЕ ЈЕДИНА ЗЕМЉА КОЈА ИМА МИНИСТАРСТВО СРЕЋЕ

Бутан је једина земља на свету у којој је власт уверена да је тежња за срећом сваког становника најважнији циљ. Заправо им је то толико важно, да је право на срећу уписано у чланак 9 њиховог устава. Из тог разлога се, свакој особи у земљи у склопу пописа становништва, између осталог, поставља и питање “јесте ли срећни?”. У последњем попису проведеном 2015. године, 35 посто становништва је изјавило да су “изнимно срећни”, 47,9 посто се осећа “умерено срећнима”, а само 8,8 посто становника је изјавило да су “несрећни”.

У Бутану не постоји концепт бруто домаћег производа. Уместо тога, за благостања у земљи користи се другачији индикатор – бруто национална срећа. Срећа се сматра главним приоритетом националне политике. Влада Бутана чак је основала и Министарство среће, које до сада није имала нити једна земља на свету.

Бутан, који је према свим показатељима заиста јединствно место на овој планети, пуно је мање погођен глобалним проблемима као што су глад и криминал. Људи тамо живе задовољним животом, нису опседнути модерном технологијом и успешно су сачували своју јединствену културну баштину. Једним делом и зато што нису искусили ратна разарања или екстремно сиромаштво.

Њихов закон брани убијање животиња тако да су већина становника вегетаријанци. Такође је забрањен увоз хемијских гнојива што значи да пољопривредни производи уопште не садрже штетне састојке.

Још један занимљив аспект живота у Бутану је да се шуме не секу – становништво се увек труди посадити што више стабала. Средњи и јужни делови земље уопште нису развијени – та подручја су у принципу велики природни резервати са богатом флором и фауном.

Бутан је успeо задржати већину свог природног богатства из врло једноставних разлога: лов је забрањен, а крчења шума готово и нема. Ово краљевство (парламентарна монархија) производи довољно да само себе уздржава.

Бутан је земља од које пуно тога можемо научити о срећном животу, приоритетима и природној хармонији.

(Здраваисретна.хр)

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО