Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 29, 2020)
Високи представник Европске уније Жозеп Борел је оценио да ће криза библијских размера погодити Европу и свет због епидемије корона вируса, "а земље у развоју ће изгубити све приходе, будући да је дошло до краха извоза, цене нафте и сировина, туризам је стао, исто као и дознаке економских емиграната".
   |    (апр 29, 2020)
Жеља Сједињених Држава да организују нову трку у наоружању велика је грешка и погрешна процена Пентагона и Вашингтона и сигурно ће довести до формалног и званичног настанка војног савеза између Русије и Kине.
   |    (апр 29, 2020)
Чињеница да се земљин пол помера и иде ка Русији узнемирила је многе на Западу чак и врло озбиљне научнике који у томе виде заверу Русије. Да ли сте знали да се магнетни северни пол планете Земље за две године помери за растојање између Београда и Новог Сада.
   |    (апр 22, 2020)
Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош сматра да Европска унија у циљу борбе против ковида 19 и опоравка од последице пандемије треба да предузме мере какве се обично предузимају само изузетно у кризним временима, а које подразумевају издавање и продају обвезница без рока доспећа за које није потребно отплаћивати њихову номиналну вредност.
   |    (апр 21, 2020)
Министар одбране Александар Вулин каже да су у два инцидента у мигрантским центрима, у Адашевцима и у Крњачи, војници пуцали у ваздух, како би смирили ситуацију.
   |   

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: ОВО ЈЕ ЈЕДИНА ЗЕМЉА КОЈА ИМА МИНИСТАРСТВО СРЕЋЕ

Бутан је једина земља на свету у којој је власт уверена да је тежња за срећом сваког становника најважнији циљ. Заправо им је то толико важно, да је право на срећу уписано у чланак 9 њиховог устава. Из тог разлога се, свакој особи у земљи у склопу пописа становништва, између осталог, поставља и питање “јесте ли срећни?”. У последњем попису проведеном 2015. године, 35 посто становништва је изјавило да су “изнимно срећни”, 47,9 посто се осећа “умерено срећнима”, а само 8,8 посто становника је изјавило да су “несрећни”.

У Бутану не постоји концепт бруто домаћег производа. Уместо тога, за благостања у земљи користи се другачији индикатор – бруто национална срећа. Срећа се сматра главним приоритетом националне политике. Влада Бутана чак је основала и Министарство среће, које до сада није имала нити једна земља на свету.

Бутан, који је према свим показатељима заиста јединствно место на овој планети, пуно је мање погођен глобалним проблемима као што су глад и криминал. Људи тамо живе задовољним животом, нису опседнути модерном технологијом и успешно су сачували своју јединствену културну баштину. Једним делом и зато што нису искусили ратна разарања или екстремно сиромаштво.

Њихов закон брани убијање животиња тако да су већина становника вегетаријанци. Такође је забрањен увоз хемијских гнојива што значи да пољопривредни производи уопште не садрже штетне састојке.

Још један занимљив аспект живота у Бутану је да се шуме не секу – становништво се увек труди посадити што више стабала. Средњи и јужни делови земље уопште нису развијени – та подручја су у принципу велики природни резервати са богатом флором и фауном.

Бутан је успeо задржати већину свог природног богатства из врло једноставних разлога: лов је забрањен, а крчења шума готово и нема. Ово краљевство (парламентарна монархија) производи довољно да само себе уздржава.

Бутан је земља од које пуно тога можемо научити о срећном животу, приоритетима и природној хармонији.

(Здраваисретна.хр)

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ