Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(дец 14, 2018)
Да ли ће нас НАТО због могућег сукоба са косовским паравојним снагама поново бомбардовати? Можда ће нас бомбардовати, али због Албанаца засигурно неће, јер то није урадио ни 1999. године.
   |    (дец 14, 2018)
Све што Милорад Додик као српски члан Председништва БиХ ради у Сарајеву има сврху, и он ће искористити прилику да проба постићи циљеве које је давно себи поставио, почевши од затварања канцеларије високог представника и повратка изворном Дејтонском мировном споразуму, сматра директор организације „Нова Европа“ за процене политичких ризика Тимоти Лес.
   |    (дец 14, 2018)
Одлука о трансформисању Косовских снага безбедности у пуноправну косовску армију представља корак којим се грубо нарушава Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација, а његов циљ је озбиљно нарушавање ситуације на Балкану и стварање ризика од обнављања оружаног сукоба у том региону.
   |    (дец 14, 2018)
Србија ће затражити одржавање хитне седнице Савјета безбедности УН због најгрубљег кршења резолуције СБ УН 1244 доношењем одлуке Приштине о формирању Војске Косова, изјавио је Ивица Дачић.
   |    (нов 24, 2018)
Kада је реч о транзиту спорих планета у 2019. години, имам занимљиве информације за вас. Три планете су сада у знаку своје владавине што је веома важно за нашу цивилизацију. Транзитни Сатурн наставља своје путовање кроз знак Јарца. Уран ће од пролећа трајно да се угнезди у земљаном Бику, док ће Јупитер путовати знаком ватреног Стрелца све до почетка 02. децембра 2019. Нептун остаје у Рибама, а Плутон у Јарцу. Kада је реч о највећим светским силама, астролошка прогноза је таква да указује на још већи успон Kине, а значајан пад Америке и Европске Уније којој прети распад или трансформација у неки други и боље уређенији савез. Доминација десничарких странака у ЕУ парламенту произвешће снажне потресе у истоименој унији у којој више ништа неће бити као пре.
   |   

УКРАЈИНА УВАЛИЛА ХРВАТИМА 12 ЛАЖНО МОДЕРНИЗОВАНИХ МИГ-21 КОЈИ НЕ МОГУ НИ ДА ЛЕТЕ

Министарство одбране Хрватске затражило је од Украјине да му неквалитетно модернизоване ловце МиГ-21 замени другима. Загребачки Јутарњи лист, који се позвао на обавештени извор у министарству, објавио је да се ради о најмање четири авиона тог типа.

Скандал се вуче још из 2016-те када су Хрвати схватили да већина од 12 МиГ-21, које им је ремонтовала украјинска фирма „Укрспецэкспорт“, уопште не може ни да лети. Загреб сада тражи друге авионе и позива се на уговор којим су Украјинци гарантовали да ће ремонтовани МиГ-21 бити употребљиви до 2023-ће.

 

У почетку је изгледало да ће тако и бити, али су „украјинци“ већ првих месеци почели да губе уље, танкови нису више држали гориво, навигација је престајала да функционише.

Један од последњих летова на таквом МиГ-21 замало није дошао главе посади. Украјински министар одбране, Степан Полторак који је недавно боравио у Загребу, признао је да његови земљаци нису испоштовали уговор и да је „хрватским партнерима“ нанета штета.

 

Загреб је ремонт платио 22 милиона долара. А то је додатни разлог што је Украјина оптужена да је угрозила борбену моћ државе чланице НATO (Хрватске).

Јутарњи лист је открио да је „Укрспецэкспорт“ - међу 12 модернизованих „украјинских“ МиГ-21- умувао пет старих бугарских које је ратна авијација те земље користила од 1998-ме. Још се испоставило да их је „Укрспецэкспорт“ од Бугара купио у деловима, а потом им преправио фабричке бројеве, префарбао и увалио Хрватима као „дубоко модернизоване ловце“.

 

У међувремену се сазнало и да је Бугарска- након што је отписала тих пет МиГ-21 - официјелно обавестила западну војну алијансу да их је „уништила“. Није било ни речи да су у деловима завршили у Украјини...

 

Хрвати су своје „украјинце“ добили у јулу 2015-те, а почели су да се кваре практично одмах. Јер, кроз осам месеци су у употреби остала само три. У Министарству обране Хрватске сумњају да су Украјинци фалсификовали целокупну документацију и да неке авионе, ако не све, нису уопште ремонтовали.

 

Јутарњи лист је оценио да је подвала са МиГ-21 „највећи скандал у историји хрватске армије“.

 

(Факти.орг)