Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мар 16, 2018)
То је и један од разлога што ће, као председник СНСД-а бити кандидат за члана Председништва БиХ на предстојећим изборима. Када је реч о кандидату за председника Додик је, гостујући на телевизији Пинк, најавио да ће у наредним данима бити одржан састанак са коалиционим партнерима.
   |    (мар 16, 2018)
Трговински рат између Америке и Кине био би катастрофа. У случају да до њега дође, одговор Кине био би оправдан и неопходан. Надамо се да ће САД бити довољно мудре да пронађу исправно решење, упозоравају из Пекинга.
   |    (мар 16, 2018)
Уколико би се Милорад Додик после избора у БиХ нашао у Председништву БиХ, могао би легитимно да покрене питање враћања ентитетске војске. Међутим, да би се тај наум остварио, мора да постоји консензус сва три представника Председништва БиХ.
   |    (мар 15, 2018)
Српска и Србија требало би да заједнички учине кораке ка јачању енергетске безбедности и коришћењу европских пракси у области обновљивих извора енергије, поручено је на конференцији „Енергетска сувереност – Бањалука као регионални центар“, на којој се свечано промовише новоизграђено бањалучко предузеће Еко-топлане.
   |    (мар 15, 2018)
Стварање оружаних снага Косова додатно би заоштрило ионако напету ситуацију, оценила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући тврдњу помоћника америчког државног секретара Веса Мичела да Приштина има право да формира сопствене оружане снаге и да нико нема право вета на развој таквих структура.
   |   

УКРАЈИНА УВАЛИЛА ХРВАТИМА 12 ЛАЖНО МОДЕРНИЗОВАНИХ МИГ-21 КОЈИ НЕ МОГУ НИ ДА ЛЕТЕ

Министарство одбране Хрватске затражило је од Украјине да му неквалитетно модернизоване ловце МиГ-21 замени другима. Загребачки Јутарњи лист, који се позвао на обавештени извор у министарству, објавио је да се ради о најмање четири авиона тог типа.

Скандал се вуче још из 2016-те када су Хрвати схватили да већина од 12 МиГ-21, које им је ремонтовала украјинска фирма „Укрспецэкспорт“, уопште не може ни да лети. Загреб сада тражи друге авионе и позива се на уговор којим су Украјинци гарантовали да ће ремонтовани МиГ-21 бити употребљиви до 2023-ће.

 

У почетку је изгледало да ће тако и бити, али су „украјинци“ већ првих месеци почели да губе уље, танкови нису више држали гориво, навигација је престајала да функционише.

Један од последњих летова на таквом МиГ-21 замало није дошао главе посади. Украјински министар одбране, Степан Полторак који је недавно боравио у Загребу, признао је да његови земљаци нису испоштовали уговор и да је „хрватским партнерима“ нанета штета.

 

Загреб је ремонт платио 22 милиона долара. А то је додатни разлог што је Украјина оптужена да је угрозила борбену моћ државе чланице НATO (Хрватске).

Јутарњи лист је открио да је „Укрспецэкспорт“ - међу 12 модернизованих „украјинских“ МиГ-21- умувао пет старих бугарских које је ратна авијација те земље користила од 1998-ме. Још се испоставило да их је „Укрспецэкспорт“ од Бугара купио у деловима, а потом им преправио фабричке бројеве, префарбао и увалио Хрватима као „дубоко модернизоване ловце“.

 

У међувремену се сазнало и да је Бугарска- након што је отписала тих пет МиГ-21 - официјелно обавестила западну војну алијансу да их је „уништила“. Није било ни речи да су у деловима завршили у Украјини...

 

Хрвати су своје „украјинце“ добили у јулу 2015-те, а почели су да се кваре практично одмах. Јер, кроз осам месеци су у употреби остала само три. У Министарству обране Хрватске сумњају да су Украјинци фалсификовали целокупну документацију и да неке авионе, ако не све, нису уопште ремонтовали.

 

Јутарњи лист је оценио да је подвала са МиГ-21 „највећи скандал у историји хрватске армије“.

 

(Факти.орг)