Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(сеп 13, 2018)
Руска православна црква је објавила да је спремна да подржи међуцрквене иницијативе чији би циљ био избегавање раскола у светском православљу.
   |    (сеп 10, 2018)
Популарни српски астролог и писац Велимир Ремић широком аудиторијуму познат је као један од најпрецизнијих прогностичара мундане астрологије на простору централног Балкана. У интервјуу који је 22. јула 2018. године дао порталу “Еспресо.рс” између осталог прогнозирао је и тријумф нашег славног тенисера Новака Ђоковића који је победио аргентинског противника Хуан Мартина дел Потра у мечу који су играли у Њујорку. Уз констатацију да је Ремић успешно прогнозирао Нолетов повратак у сами врх, уследило је питање новинарке Јелене Јовановић које се односи на “УС опен” и могућност да Ноле постане шампион овог престижног такмичења у 2018. години. Велимиров одговор прочитајте у фотографском доказу чланка који је изазвао лавину коментара на друштвеним мрежама. 
   |    (сеп 05, 2018)
Ево зашто не прогоне ни кинеско, ни јеврејско, ни јерменско писмо већ само – ћирилицу. Тако је момента када је настала, јер су тада Св. Константина-Ћирила прогониле присталице „тројезичне јереси“ које су сматрале да је хришћанско богослужење могуће само на три језика – на ивриту, грчком и латинском.
   |    (сеп 05, 2018)
Питање Републике Српске и српског народа у БиХ за Србију питање је од националног значаја број један, рекао је у Бањалуци министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
   |    (сеп 03, 2018)
Председник Башар ел Асад је победио у грађанском рату у Сирији, изјавио је министар иностраних послова Француске Жан-Ив ле Дријан.
   |   

УКРАЈИНА УВАЛИЛА ХРВАТИМА 12 ЛАЖНО МОДЕРНИЗОВАНИХ МИГ-21 КОЈИ НЕ МОГУ НИ ДА ЛЕТЕ

Министарство одбране Хрватске затражило је од Украјине да му неквалитетно модернизоване ловце МиГ-21 замени другима. Загребачки Јутарњи лист, који се позвао на обавештени извор у министарству, објавио је да се ради о најмање четири авиона тог типа.

Скандал се вуче још из 2016-те када су Хрвати схватили да већина од 12 МиГ-21, које им је ремонтовала украјинска фирма „Укрспецэкспорт“, уопште не може ни да лети. Загреб сада тражи друге авионе и позива се на уговор којим су Украјинци гарантовали да ће ремонтовани МиГ-21 бити употребљиви до 2023-ће.

 

У почетку је изгледало да ће тако и бити, али су „украјинци“ већ првих месеци почели да губе уље, танкови нису више држали гориво, навигација је престајала да функционише.

Један од последњих летова на таквом МиГ-21 замало није дошао главе посади. Украјински министар одбране, Степан Полторак који је недавно боравио у Загребу, признао је да његови земљаци нису испоштовали уговор и да је „хрватским партнерима“ нанета штета.

 

Загреб је ремонт платио 22 милиона долара. А то је додатни разлог што је Украјина оптужена да је угрозила борбену моћ државе чланице НATO (Хрватске).

Јутарњи лист је открио да је „Укрспецэкспорт“ - међу 12 модернизованих „украјинских“ МиГ-21- умувао пет старих бугарских које је ратна авијација те земље користила од 1998-ме. Још се испоставило да их је „Укрспецэкспорт“ од Бугара купио у деловима, а потом им преправио фабричке бројеве, префарбао и увалио Хрватима као „дубоко модернизоване ловце“.

 

У међувремену се сазнало и да је Бугарска- након што је отписала тих пет МиГ-21 - официјелно обавестила западну војну алијансу да их је „уништила“. Није било ни речи да су у деловима завршили у Украјини...

 

Хрвати су своје „украјинце“ добили у јулу 2015-те, а почели су да се кваре практично одмах. Јер, кроз осам месеци су у употреби остала само три. У Министарству обране Хрватске сумњају да су Украјинци фалсификовали целокупну документацију и да неке авионе, ако не све, нису уопште ремонтовали.

 

Јутарњи лист је оценио да је подвала са МиГ-21 „највећи скандал у историји хрватске армије“.

 

(Факти.орг)