Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 19, 2019)
Русија већ извесно време планира да по примеру Сирије, отпочне и европске војне операције с циљем сузбијања исламиста којих има највише на Балкану. Русија само чека перфектно време за то, ово је идеалан повод јер су РОСУ припадници извршили терористички напад и отмицу државног функционера Србије.
   |    (апр 18, 2019)
Српско-руски филм „Балканска међа“, инспирисан ратним догађајима на KиМ 1999, у недељу неће бити приказан у бујановачком дому културе, иако је био најављен, јер га је директор ове установе Јетмир Исмаили скинуо са репертоара да не би изазвао „међунационалне тензије“?!
   |    (апр 18, 2019)
Америчке дипломате спремиле су нову уцену за Србију којом поново од нас траже да заратимо са Русијом и Владимиром Владимировичем Путином.
   |    (апр 18, 2019)
САД настављају да игноришу принцип непримењивања силе у Венецуели, све више се могу чути предлози о војној операцији у тој земљи, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова медијима у Јалти.
   |    (апр 18, 2019)
Све већи притисци на Србе и Српску да одустану од себе и пристану да БиХ, па и РС буду учлањени у НАТО могли би се по начину и средствима упоредити са притисцима који су нам са исте стране стизали у време када су Срби у БиХ били за останак у Југославији, а друга два народа за независност.
   |   

ЗАШТО ПРОПАДА ЂУKАНОВИЋ: ГОВОР ТЕЛА ПРЕДСЕДНИKА ЦРНЕ ГОРЕ ОТKРИО СВЕ!

Говор тела председника Црне Горе и лидера Демократске партије социјалиста (ДПС), Мила Ђукановића, на конференцији за медије на којој је први пут јавно одговарао на питања о афери чији је актер, показује да је под стресом, уплашен, љут и да му се “баш и не може веровати”.

То показује анализа хрватске консултанткиње и стручњака за пословну комуникацију и лични развој Љиљане Бухач, коју је урадила на захтев Вијести.

“Kолико год се трудио да у опширним одговорима остави утисак да влада ситуацијом, говор тела је показао нешто друго. Видели смо једног врло нервозног у зноју окупаног, агресивног, љутог, разочараног председника, а на лицу смо могли ишчитати страх. Једноставно, видели смо председника који пуца по свим шавовима”, казала је Бухач.

Бухач, која је кроз свој рад анализирала и тамошње политичаре Ива Санадера, Јадранку Kосор и друге, наводи да Ђукановић на конференцији за медије није одиграо уверљиву улогу и “није нас уверио у оно што је казао”.

“Говор тела председника слао је невербалне сигнале који указују да се баш не осећа добро и да му није угодно у ситуацији у којој се нашао. На то су упућивали сигнали као што је цупкање на месту, неконтролисано и нервозно гледање по дворани, љуљање, па фацијално показивање отворене љутње и агресије. Чак и намештен ‘лажни’ осмех није могао да отопи тај утисак”, казала је Бухач. Неверодостојан и неуверљив наступ Ђукановића су, како је појаснила, откриле изговорене речи и тело који нису говорили истим језиком:

 

“Несклад изреченог и покрета можемо ишчитати кроз сигнале као што су плитко дисање, уздисање, те одговарање на питања у једном даху, што указује на висок ниво стреса, те порука да жели што пре да изађе из ове ситуације”.

Често Ђукановићево слегање раменима, пропраћено покретом с изложеним длановима и подизањем обрва, појашњава Бухач, “указује да баш и не зна или не разуме о чему говори и да не жели да каже све што зна”.

 

 

Бухач је појаснила да неверодостојан и неуверљив наступ Ђукановића откривају и учестала додиривања лица - увета, носа, образа и лицкање усана, знојење и брисање зноја прво руком, а код повећаног стреса и марамицом.

Трљање чела, појашњава Бухач, указује да се особа бори с нечим и да је узнемирена, док укочена вилица упућује на напетост. “Све то указује да му баш не морамо веровати, да растеже истину, једноставно знак питања за изречено, и да се суздржава од “бујице речи”. Упућује на нервозу, раздражљивост и забринутост. То нам је још подебљао невербални сигнал честог гледања у небо приликом одговарања на питања, што указује да смишља шта ће рећи и као да тражи помоћ за то од свевишњег”, казала је Бухач.

Да је Ђукановић у конфликтном стању, могло се препознати по преплетеним прстима: “Обуздавао је негативан став. Универзални знак за забринутост”. Бухач је је казала да се председнику може признати да зна како се купује време помоћу одговора.

“Применио је методу дугог причања без јасних одговора на постављена питања, више је проповедао и давао лекције. Показивао је и моћ у подуци новинара како би требало да користе истраживачко новинарство”, закључила је Бухач.

 

 

Бухач је појаснила да је код председника био присутан страх, што се могло препознати по широм отвореним очима код слушања питања, отвореним устима, дрхтању гласа, тела, плитком дисању, знојењу и измењивању црвенила и бледила на лицу. То су, како је појаснила, “јасни сигнали да је уздрман”. “Ни поглед нас није поштедео љутње. Да поглед “убија”, многи новинари не би више постављали питања. Видели смо поглед који нишани. По погледу и појачаном црвенилу лица видљиво је негативно расположење и љутња. То је био први сигнал да конференција неће ићи у ревијалном тону”, казала је Бухач.

Председникови агресивни гестови, напад длановима – дланови према доле који секу ваздух су, како је оценила Бухач, израз љутње и порука “не желим више о томе да причам”.

Ђукановић је показивао и знакове претње – подизање кажипрста обе руке, што, како појашњава Бухач, шаље поруку: “Само се усудите да мислите другачије, ја сам још увек овде ауторитет”.

“Видљива је немоћ што не може да води игру како он жели. Озбиљним изразом лица, претећим гестовима и критичним тоном гласа желео да дисциплинује присутне”, оценила је Бухач.

 

Kурир.рс/Вијести.ме