Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(феб 02, 2019)
Руски председник Владимир Путин изјавио је да ће одговор Русије на одлуку САД да иступи из Споразума о ракетама малог и средњег домета бити реципрочан ; Русија обуставља његову примену.
   |    (јан 25, 2019)
Иницијатива да се промени име Републици Српској, која је потекла од бошњачког члана Председништва Босне и Херцеговине, ујединила је српске политичаре из Бањалуке који су до јуче били љути непријатељи.
   |    (јан 25, 2019)
Унутрашња борба у САД, укључивањe Русије у преговоре Београда и Приштине и насртај на име Републике Српске, централне су теме о којима смо у емисији „Од четвртка до четвртка“ разговарали са др Александром Гајићем са Института за европске студије.
   |    (јан 24, 2019)
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића питао ли је СДА свесна шта ради покретањем иницијативе у вези са оспоравањем имена Републике Српске и да тиме покрећу процесе који им неће ићи на руку.
   |    (јан 24, 2019)
Русија упозорава Сједињене Америчке Државе да се војно не мешају у кризу у Венецуели јер би то могло да има катастрофалне последице, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
   |   

ШИМУНИЋ ИЗГУБИО НА СУДУ У СТРАЗБУРУ: „ЗА ДОМ СПРЕМНИ…“ ЈЕ УСТАШКИ ПОЗДРАВ

Бивши фудбалски репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић доживео је велики пораз на Европском суду за људска права, преноси “Индекс“.

Шимунић је тужио Хрватску јер је осуђен због узвикивања усташког поздрава “За дом спремни“ 2013. године након једне утакмице на Максимиру.

Шимунић је због тога осуђен на Прекршајном суду у Загребу, а пресуду је потврдио и Високи прекршајни суд који му је новчану казну повисио на 25.000 куна.

Он је Хрватску потом тужио у Стразбуру, објашњавајући да је “За дом спремни“ стари хрватски поздрав, те да је у његовом случају, између осталог, прекршен члан 7. Европске конвенције о људским правима, као и да му се ограничава слобода говора.

 

 

Тужба је одбачена.

“Шимунић као познати фудбалер и узор многим навијачима морао је да буде свестан могућег негативног утицаја тог противзаконитог узвика на понашање публике и морао је да се сусдржи“, наводи се у закључку пресуде.

Суд је закључио да је “усташки покрет настао из фашизма, те да је утемељен на расној мржњи и стога симболизује мржњу према људима темељену на различитој религији или етничком пореклу“.

(Srbininfo)