Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 11, 2019)
Након потреса јачине 7,1 степена који је у петак погодио Kалифорнију, настала је огромна пукотина на површини Земље. Био је то други јаки потрес у 48 сати.
   |    (јул 11, 2019)
Истина је да су Срби представљени у западним медијима као убице, рекао је заменик уредника француског „Фигароа“.
   |    (јун 25, 2019)
Житељи четири општине на северу КиМ — Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, налазе се на корак од хуманитарне катастрофе јер у продавницама недостаје основних животних намирница.
   |    (јун 25, 2019)
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг запретио је да ће предузети мере уколико Русија не буде испуњавала обавезе према Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који је закључен између САД и СССР-а.
   |    (јун 25, 2019)
Русија, САД и Израел усагласили су се око већине питања поводом регулисања сиријске кризе, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
   |   

ШИМУНИЋ ИЗГУБИО НА СУДУ У СТРАЗБУРУ: „ЗА ДОМ СПРЕМНИ…“ ЈЕ УСТАШКИ ПОЗДРАВ

Бивши фудбалски репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић доживео је велики пораз на Европском суду за људска права, преноси “Индекс“.

Шимунић је тужио Хрватску јер је осуђен због узвикивања усташког поздрава “За дом спремни“ 2013. године након једне утакмице на Максимиру.

Шимунић је због тога осуђен на Прекршајном суду у Загребу, а пресуду је потврдио и Високи прекршајни суд који му је новчану казну повисио на 25.000 куна.

Он је Хрватску потом тужио у Стразбуру, објашњавајући да је “За дом спремни“ стари хрватски поздрав, те да је у његовом случају, између осталог, прекршен члан 7. Европске конвенције о људским правима, као и да му се ограничава слобода говора.

 

 

Тужба је одбачена.

“Шимунић као познати фудбалер и узор многим навијачима морао је да буде свестан могућег негативног утицаја тог противзаконитог узвика на понашање публике и морао је да се сусдржи“, наводи се у закључку пресуде.

Суд је закључио да је “усташки покрет настао из фашизма, те да је утемељен на расној мржњи и стога симболизује мржњу према људима темељену на различитој религији или етничком пореклу“.

(Srbininfo)