Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 19, 2018)
Руски гасни гигант „Газпром“ добио је дозволу Турске за полагање другог цевовода Турског тока. У саопштењу објављеном у Москва овим поводом се прецизира и наглашава:
   |    (јан 19, 2018)
Пола Америке верује да Доналд Трамп није ни интелектуално дорастао да буде шеф државе. Иста половина сумња и у истинитост тврдње главног лекара Беле куће да је он „потпуно здрав“ и да ће то бити бар до краја председничког мандата.
   |    (јан 19, 2018)
Министарство иностраних послова оптужило је амбасаду Сједињених Држава у Москви да потајно даје новац опозиционим групама да би дестабилизовале политичку ситуацију у Русији. Министарство је још навело: „За разлику од амбасаде САД, која често у прикривеној форми предаје новац различитим опозиционим групама, Русија се таквим стварима не бави“.
   |    (јан 16, 2018)
Министар транспорта, бродарства и комуникација Турске - Ахмет Арслан - објавио је да ће његова земља прокопати свој Суецки канал. Прецизирао је да ће код Цариграда повезати Црно и Мраморно море и постати „алтернатива Босфору“. Навео је да ће се канал официјелно звати „Канал Истанбул“ и да ће његова градња почети већ 2018-те:
   |    (јан 14, 2018)
Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извештају Америчког конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.
   |   

РУСИ УХВАТИЛИ СИГНАЛ ИЗ ДРУГЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

Ловци на ванземаљце су заинтригирани мистериозним радио сигналом који је покупљен из правца звезде сличне сунцу. Чини се да је изненадни сигнал дошао из околине звезде удаљене 95 светлосних година која се налази у сазвежђу Херкулес. Познато је да звезда, названа ХД164595, има најмање једну планету у орбити око ње. То отвара интригантну могућност да сигнал, детектован помоћу моћног радио телескопа у Русији, може бити намерно емитована порука од стране ванземаљаца.

Сигнал је забележен помоћу РАТАН-600 радио антене на Зеленчукској, близу границе са Грузијом, а из опсерваторије је описан као „јак сигнал у правцу ХД164595“.

Тимови који су укључени у СЕТИ (Институт који се бави потрагом за интелигентним животом у свемиру) су почели да слушају више сигнала током викенда користећи низ телескопа (Аллен Телесцопе Арраy) у близини Сан Франциска и још један инструмент у Панами.

О открићу ће се дискутовати на СЕТИ састанку током Међународног конгреса астронаутике (ИАЦ) у септембру у Гвадалахари, Мексику.

Стручњаци наглашавају да нема довољно доказа да потврде да је сигнал порука од ванземаљаца, и да је врло вероватно да је то производ електричних сметњи или природног догађаја на удаљеном објекту у свемиру.

Међутим, истраживачи траже трајно праћење звезде ХД164595. То је иста величина и тип звезде као наше сунце, али пар милијарди година старија, са 6,3 милијарди година. Њена већа старост значи да би сваки живот тамо имао више времена да се развије и постане напреднијил.

Откриће топле планете величине Нептуна, означене као ХД164959б, око звезде, потврђено је прошле године од стране астронома који су је открили користећи огроман телескоп у Опсерваторијуму у Прованси, Француска.

Врло је могуће да постоје друге стеновите планете у истом звезданом систему, али су сувише мале да би могле бити примећене са тренутном технологијом.

Професор Тим О Брајен, помоћник директора Опсерваторијума Јодрел Банка на Манчестер Универзитету у Чеширу, је део тима Велике Британије у потрази за доказима о ванземаљцима.

Он је рекао: „Ово је занимљиво, мада су далеко веће шансе да је у питању нека врста радио сметњи него да су ванземаљци“.

„Оно што је кључно у овим случајевима је да се планета прати што је пре могуће, по могућности истовремено са другим телескопом. Нажалост, изгледа да је откривена пре годину дана, тако да је стаза сада хладна“, додао је он.

Ако су ванземаљци послали поруку, онда би морали бити барем довољно технолошки напредни да користе и чувају енергију са своје звезде – што их класификује као Тип 1 цивилизације на Кардашевој скали (мера колико су напредне технолошке способности цивилизације).

То би им дало моћ да смишљено намене сигнал ка нашем сунцу надајући се да овде има интелигентног живота.

Али ако је сигнал емитован у свим правцима, то би захтевало више енергије, и ванземаљци би требало да буду супер напредни „Кардашијев Тип 2 цивилизације“ да би били у стању да користе целокупну енергију звезде.

Webtribune.rs

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

Апликација Газета

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО