Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 10, 2020)
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је данас декрет којим Аја Софија постаје џамија након што је суд поништио одлуку власти из 1934. године којом је та грађевина постала музеј.
   |    (јул 03, 2020)
Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.
   |    (јул 03, 2020)
Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.
   |    (јун 22, 2020)
Председник РФ указао да су бивше совјетске републике имале право да се одвоје, али да није било правила која би то регулисала. Навео је да су неке од њих унутар СССР добиле огромне традиционалне руске историјске територије, па одједном одлучиле да напусте Совјетски Савез. Да однесу са собом поклоном од руског народа који се ништа није питао…
   |    (јун 22, 2020)
Велика већина Американаца слабо зна и географију и историју. Неки чак и најкрупније и најважније ствари које нису далека прошлост.
   |   

РУСКОГ ВОЈНИКА РОБОТА ПОКРЕТАЋЕ МИСЛИ

Руски научници и инжењери раде на технологији која би се многима учинила као део научне фантастике: бионичко роботско одело (егзоскелет) које контролише људски мозак, јавља руски телевизијски канал „Звезда“.рпорације за производњу инструмената, која ради при Ростеху, изјавио је да је основни проблем са којим се суочавају у изради овог егзоскелета проналазак одговарајућег напајања.

„Радимо на томе… У овом тренутку се наш егзоскелет састоји од бројних механизама за управљање, али му је неопходан извор енергије, што значи да нам је потребна батерија која би била довољно јака да снабдева енергијом роботско одело сатима“, рекао је Кулиш.

Постојећи прототипови се углавном користе за преношење робе. Превише су гломазни и спори да би се нашли у борби, додао је он.

„Верујемо да је неуро-интерфејс који спаја људски мозак са роботским оделом најефикаснији начин за његову контролу. Проблем је у томе што морамо да научимо компјутер да разуме команде које шаље мозак, и управо на томе радимо“, закључио је шеф Уједињене корпорације за производњу инструмената.

Основна функција егзоскелетона је да ономе ко га носи помогне појачавањем његове снаге и издржљивости. Углавном су дизајнирани за потребе војске, како би војници могли да понесу велики терет, како у борби тако и ван ње.

У цивилним областима, слични егзоскелети би могли да се користе за помоћ ватрогасцима и другим спасиоцима да преживе у опасним условима.

Медицина је још једно поље на ком би могла да се користи технологија егзоскелета — за већу прецизност током извођења операција, или за помоћ медицинским сестрама да померају пацијенте.    (http://rs.sputniknews.com)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ