Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 03, 2020)
Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.
   |    (јул 03, 2020)
Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.
   |    (јун 22, 2020)
Председник РФ указао да су бивше совјетске републике имале право да се одвоје, али да није било правила која би то регулисала. Навео је да су неке од њих унутар СССР добиле огромне традиционалне руске историјске територије, па одједном одлучиле да напусте Совјетски Савез. Да однесу са собом поклоном од руског народа који се ништа није питао…
   |    (јун 22, 2020)
Велика већина Американаца слабо зна и географију и историју. Неки чак и најкрупније и најважније ствари које нису далека прошлост.
   |    (јун 22, 2020)
Попут позног паганског Рима, Запад је кренуо путем без повратка. Руше му се симболички и културни темељи, док материјалне држи могућност стварања виртуелног новца
   |   

ГЛОБАЛНИ СТАНДАРДИ: ДА СЕ ЗАПАД ПИТА, РУСИЈА УОПШТЕ НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ПОСТОЈИ

Преувеличавање улоге војске и служби безбедности, слаба економија и раширена корупција у Русији не одговарају улози глобалног играча коју Москва ипак игра, пише у листу „Жечпосполита“ Михал Куз. Пољски политиколог уверен је да, према глобалним стандардима, ова земља уопште не би требало да постоји, али она „тврдоглаво наставља да живи“ и то никако не иде у главу.

На пример, према „Транспаренси интернешенал“, ова земља је корумпиранија од Џибутија и Сијера Леонеа. Према подацима Светске банке, Русија, с обзиром на величину територије, има веома малу привреду: мању него Јужна Кореја и једнаку шпанској. Истовремено, ова земља тренутно води глобалну политику, чијег дијапазона се не би стиделе ни САД или Кина.

„Она игра на све или ништа. Она наводно поново купује, убеђује и заплашује пола света“, наглашава аналитичар. Осим тога, према „Глобал фајерпауер индексу“ (Global Firepower Index), она има другу по величини војску на свету, а по броју нуклеарних бојевих глава је чак испред Сједињених Америчких Држава, наводи Куз.

„То једноставно не улази у главу“, додаје он. „Чини се да уместо државе која има војску и службу безбедности, ми овде видимо безбедносне службе и војску који су везали за себе прилично импровизовани државни апарат. У тој конструкцији све је нестабилно и, чини се, предвиђа скору катастрофу или озбиљне реформе.

На први поглед, то не би требало да нас узнемирава“, сматра аналитичар. Државе, на крају крајева, уче на својим грешкама. Бивше силе прво крећу „на Фокландска острва“, а затим се, ипак, смирују и реформишу. „Међутим, на истоку ова криза идентитета може да доведе до веома опасног заокрета“, упозорава он.

„Наравно, све указује на то да је ово посљедњи чин представе под називом ’Велика Русија‘. А шта ми имамо од тога? У складу са правилом које је дао Чехов, управо у овом чину треба да се испали из великог оружја“, резимира пољски аналитичар Михал Куз.

(rs.sputniknews.com)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ