Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(нов 11, 2018)
Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да Европа у протеклих 100 година није вратила Србима за допринос који су дали њеној слободи.
   |    (нов 11, 2018)
По заузећу Србије, Турци су многе српске цркве претворили у своје џамије, па су то хтели да учине и са дечанском манастирском црквом.
   |    (нов 03, 2018)
Транзитни Сатурн путује знаком Јарца који је кроз генетски хороскоп повезан са државом Србијом и српским народом у целини. Осим истоимене планете, у Јарцу се од 2008. године налази и планета Плутон која одсликава муслимански фактор који живи на простору Републике Србије али Балкана.
   |    (окт 27, 2018)
Посланик Виталиј Милонов позвао је министарку образовања Олгу Васиљеву да забрани обележавање паганског сатанистичког празника ноћ вештица у руским школама и да казни оне који крше забрану.
   |    (окт 27, 2018)
Чешки филмски режисер Вацлав Дворжак изјавио је да са сарадницима прикупља материјал за снимање документарног филма о страдању Срба у Сребреници у протеклом рату како би се супротставили лажима које су на сцени више од две деценије.
   |   

ИВАНИЋ: ИЗЕТБЕГОВИЋ БЛОКИРАО РАД ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ

Председавајући Председништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић обавестио је данас јавност да је бошњачки члан Бакир Изетбеговић напуштањем седнице блокирао рад тог највишег органа власти у земљи, јер није желео да гласа о тачки дневног реда — захтеву за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

Изетбеговић је, казао је Иванић, напуштањем седнице желео да покаже да она није одржана, али се то није догодило.

„Седница је одржана, она је прекинута, а то значи да одлука о ревизији пресуде није донесена“, рекао је Иванић новинарима у Сарајеву.

Објаснио је да је седницу најпре напустио Изетбеговић, а потом и хрватски члан Председништва Драган Човић.

Истакао је да је ово био последњи или један од последњих покушаја да се одлучивање по овом питању врати у институције БиХ.

Објаснио је да је дневни ред седнице са собом носио и одређени ризик јер се, како је рекао, могло догодити да он, који је против захтева за ревизију пресуде, буде прегласан.

Да је било гласања, Ивановићева је процена да би Изетбеговић био за, он би био против, а Човић би био уздржан.

Поновио је да сматра да бивши агент Сакиб Софтић нема овлашћење да подноси захтев за ревизију пресуде без става државних органа, што може имати дубоке импликације у БиХ и региону.

„Ушли смо у врло озбиљну кризу, најозбиљнију после Дејтона и врхунац ванинституционалног деловања“, упозорио је Иванић додавши да све ово што се данас одиграло у Сарајеву нема везе са тужбом БиХ против Србије, већ са начином одлучивања у БиХ.

„Тужба ме не занима јер сам уверен да она није легитимна. Занимају ме начини одлучивања, паралелизми и ванинституционално деловање, и то је ствар о којој сам хтео да на Председништву разговарамо“, рекао је он, истакавши да ни на који начин не покушава да тиме брани Србију.

Иванић је указао да је велико питање када ће Председништво поново моћи да се састане и да ли ће, и на који начин, моћи да доноси одлуке.

Што је до њега, каже, учиниће све да тај систем функционише.

Одговарајући на питање новинара, Иванић је рекао да је нереално очекивати да се политички представници у БиХ убудуће понашају као да се данас ништа није догодило.

Ипак, сматра да на све треба гледати „хладне главе“. Иванић је додао да је суштинско питање дугорочна стабилност и да зато сви актери морају да размисле о последицама.

„Ми нисмо изазвали блокаду. Ја нисам изазвао блокаду. Шта је моја грешка“, питао је Иванић и упозорио да су импликације данашње седнице веома озбиљне зато што је у питању најозбиљније државно тело.

Према његовим речима, одлука о захтеву за покретање ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије донета је без става државе.

„Седница је одржана, одлука није донета зато што је Изетбеговић блокирао њено одржавање“, рекао је Иванић.

Од српских представника у државним институцијама БиХ Иванић очекује да доносе разумне одлуке, са јасно израженим политичким ставовима.

„Морамо показати да одлуке у БиХ не могу да се доносе вољом само једног народа“, закључио је Иванић.

(https://rs.sputniknews.com)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО