Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 29, 2020)
Високи представник Европске уније Жозеп Борел је оценио да ће криза библијских размера погодити Европу и свет због епидемије корона вируса, "а земље у развоју ће изгубити све приходе, будући да је дошло до краха извоза, цене нафте и сировина, туризам је стао, исто као и дознаке економских емиграната".
   |    (апр 29, 2020)
Жеља Сједињених Држава да организују нову трку у наоружању велика је грешка и погрешна процена Пентагона и Вашингтона и сигурно ће довести до формалног и званичног настанка војног савеза између Русије и Kине.
   |    (апр 29, 2020)
Чињеница да се земљин пол помера и иде ка Русији узнемирила је многе на Западу чак и врло озбиљне научнике који у томе виде заверу Русије. Да ли сте знали да се магнетни северни пол планете Земље за две године помери за растојање између Београда и Новог Сада.
   |    (апр 22, 2020)
Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош сматра да Европска унија у циљу борбе против ковида 19 и опоравка од последице пандемије треба да предузме мере какве се обично предузимају само изузетно у кризним временима, а које подразумевају издавање и продају обвезница без рока доспећа за које није потребно отплаћивати њихову номиналну вредност.
   |    (апр 21, 2020)
Министар одбране Александар Вулин каже да су у два инцидента у мигрантским центрима, у Адашевцима и у Крњачи, војници пуцали у ваздух, како би смирили ситуацију.
   |   

ДОДИК: НЕМА ПРЕЧЕГ ПОЛИТИЧКОГ ЗАДАТКА ОД ЈАЧАЊА СРПСКЕ

Нема пречег политичког задатка од јачања Републике Српске, поручио је у Требињу председник Српске Милорад Додик. Република Српска је економски стабилна и безбедна. Председник Српске је нагласио да Република Српска има стабилну скупштинску већину и Владу која обавља посао. Народна скупштина Републике Српске, навео је Додик, најефикаснији је парламент у региону, а политика Српске није политика јачања централизоване и унитарне БиХ.

Додик је поручио да Република Српска има лош политички положај на нивоу БиХ, угрожен, како каже, деловањем тзв. Савеза за промене. Он је рекао да на нивоу БиХ постоји српска структура која је потпуно девастирала позицију Републике Српске. Подсетио је да је до пре годину дана Српска била најважнији институционални политички фактор у БиХ и да ниједна одлука није могла да буде постављена на дневни ред, а да није уважена Република Српска. Данас је сутуација потпуно другачија, каже Додик.

Република Српска за мене је светиња, поручује Додик, и истиче, да нема пречег политичког задатка осим јачања Републике Српске. Сви они, који су, без обзира на политичку припадност на тој линији политичке борбе за Српску, каже, његови су саборци.

Додик легитимним политичким ставом сматра да политика Републике Српске није политика јачања централизоване и унитарне БиХ, а став је заснован на Уставу и Дејтонском споразуму. Случај Радончић оцењује као правосудну политичку фарсу. Мишљења је да ће се, када се све заврши, испоставити да Радончић и Даутбашић нису криви за оно за шта се терете.

- То говори колико су политизоване институције и какви су политички покушаји да се различитим процесима настоји ојачати улога институција које су вануставне и вандејтонске, као што је Суд и Тужилаштво БиХ. Срби не смejу прихватити Суд и Тужилаштво БиХ - поручио је Додик.

Без обзира на целокупну ситуацију, Српска је стабилна. У овом тренутку није задужена по стопи која угрожава њену економију, а новац који Република Српска најчешће узима је за измиривање раније стечених обавеза, истакао је председник Српске.

- Наша спољна задуженост у вези са домаћим производом је 26 одсто, и то је најнижа стопа у региону. Наша укупна задуженост је око 48 одсто са тенденцијом да буде око 50 одсто када се укључи домаћи, такозвани унутрашњи дуг - напоменуо је Додик.

Председник Републике Српске сматра да ММФ треба заобићи у најширем кругу јер то, како је поручио, није искључиво финансијска, него и политичка организација. БиХ је, каже, присиљена на ту врсту приче јер су читавој БиХ искључени приступи финансијском тржишту, осим тог који моделира ММФ. Додик је истакао и значај постојања и опстанка полиције Српске.

Као приоритет истакао је и подизање акционе способности Полиције Републике Српске, наводећи да полиција и Српска неће оклевати да се супротставе било каквим облицима безбедносног угрожавања.

Додик је навео да су странци наметнули одредбу да Полиција Српске може да има само једну дугу цев на десет полицајаца. Један од приоритета је недавно донесени закон, према којем би требало да се оснажи полиција, не у смислу репресије, већ превентиве, најављујући запошљавање од 430 до 500 припадника полиције.

(РТРС)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ