Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 03, 2020)
Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.
   |    (јул 03, 2020)
Министарство здравља је одобрило још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир. Први авифавир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.
   |    (јун 22, 2020)
Председник РФ указао да су бивше совјетске републике имале право да се одвоје, али да није било правила која би то регулисала. Навео је да су неке од њих унутар СССР добиле огромне традиционалне руске историјске територије, па одједном одлучиле да напусте Совјетски Савез. Да однесу са собом поклоном од руског народа који се ништа није питао…
   |    (јун 22, 2020)
Велика већина Американаца слабо зна и географију и историју. Неки чак и најкрупније и најважније ствари које нису далека прошлост.
   |    (јун 22, 2020)
Попут позног паганског Рима, Запад је кренуо путем без повратка. Руше му се симболички и културни темељи, док материјалне држи могућност стварања виртуелног новца
   |   

ШЕСТ ЗЕМАЉА: СЛЕДЕЋИ КАНДИДАТИ ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ ЕУ

После „брегзита“, захтеви за излазак из Европске уније могли би да добију нови импулс у још шест земаља, пише Вашингтон пост. Шведска - Ова земља себе сматра „скандинавским панданом“ Велике Британије, јер је већ одбила да уведе јединствену европску валуту. Прошле године Шведска је примила неколико стотина хиљада миграната и има проблеме с њиховом интеграцијом. Због тога десничарски покрети постају све популарнији.

 „Већина Швеђана има позитиван став о ЕУ, али то може да се промени после изласка Велике Британије“, наводи се у тексту. Ако после „брегзита“ Европска унија почне да појачава интеграцију земаља-чланица, Шведска би могла да почне да страхује за своју самосталност.

Данскa - На прошлогодишњем референдуму Данци су гласали против давања додатних овлашћења Европској унији. Ова чињеница, наравно, није довољна да би се прогнозирао излазак Данске из ЕУ, али би могла да утиче на мишљење њених житеља. Многи Данци страхују да повећање прилива миграната може да угрози систем социјалне заштите у њиховој малој земљи. Данска се раније на преговорима с ЕУ увек ослањала на моћног савезника, Велику Британију, што се после „брегзита“ мења.

Грчка - Грчка дужничка криза више није у средишту пажње, али пре или касније ће је се сетити. Није искључено да ће ова криза, подстакнута „брегзитом“, земљу извести из ЕУ. За финансијску помоћ Атини потребан је висок степен јединства у еврозони. После изласка Велике Британије из ЕУ, могуће је да подршка Грчкој више неће бити тако одлучна као до сада. „Грка се не плаши референдума против ЕУ, чије би одржавање могле да испровоцирају десничарске партије, него да ће је сама Европска унија искључити како би очувала јединство осталих земаља-чланица“, наводи Вашингтон пост.

Холандија - Када је реч о политичким рејтинзима, у Холандији је сада лидер шеф десничарске Партије слободе Херт Вилдерс. Он се нада одржавању референдума о изласку земље из ЕУ. „Ако желимо да преживимо као нација, морамо да зауставимо имиграцију и исламизацију. Не можемо то да остваримо унутар Европске уније“, рекао је он у недавном интервјуу Би-Би-Сију.

Мађарска - Премијер земље Виктор Орбан познат је по томе што није велики присталица Европске уније. Он планира да организује референдум који би могао да нанесе ударац јединству ЕУ. Реч је о гласању у вези с питањем миграције. Мађари ће одлучивати да ли ЕУ има право да распоређује избеглице међу земљама-чланицама без сагласности националних парламената. Референдума о изласку из ЕУ у тој земљи можда и неће бити, али је прилично вероватно гласање које ће посредно довести у питање ауторитет Брисела, пише Вашингтон пост.

Француска - „Французи су најокорелији евроскептици у ЕУ: негативан однос према Европској унији има 61 одсто житеља“, наведено је у чланку. Многи у Европској унији виде корен проблема с којима се Француска суочава, а међу њима су слаба економија и претња тероризма. Ове потешкоће могле би да иду наруку Националном фронту који ће, како се очекује, појачати свој утицај после избора који се ближе. Лидерка партије Марин ле Пен подржава „брегзит“, што не искључује овакав сценарио и у Француској у будућности.

(rs.sputniknews.com)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ