Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(окт 19, 2017)
Амерички државни секретар Рекс Тилерсон оптужио је Кину да је провокационим дејствима у Јужном Кинеском мору подрила међународни поредак.
   |    (окт 19, 2017)
 Скупштина Републике Српске усвојила је Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, којом је дефинисана је неутралност у односу на постојеће војне савезе, те да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.
   |    (окт 19, 2017)
Откриће велике количине нафте на спорној Голанској висоравни даје нову геополитичку димензију мешању Русије у сукобе у Сирији, рекао је Вилијам Енгдал.
   |    (окт 16, 2017)
„Сан о независности Републике Српске сањам и надам се да ћу га досањати. Живим за њу и њен сам човек. Нећу допустити никоме да је гази. Увек ћу да будем први у њеној одбрани и од тога не бежим као појединац“, каже председник Српске Милорад Додик за Вечерње новости.
   |    (окт 16, 2017)
Амерички дневни лист The New York Times објавио је да Северна Кореја има преко 6.000 хакера чији сајбер-напади били прилично успешни. Исти лист тврди да их Пјонгјанг користи да би натерао Запад да престане да игнорише званични Пјонгјанг.
   |   

ИЗЕТБЕГОВИЋ УПОРАН: „НЕ ОДУСТАЈЕМО, ТУЖИЋЕМО СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД!“

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић не одустаје од ревизије тужбе против Србије за геноцид и тврди да није било захтева неких европских земаља да БиХ од тога одустане. Само неколико дана пре истека рока за подношење захтева за ревизију тужбе БиХ против Србије, Изетбеговић за сарајевско Ослобођење тврди и да се овај процес не води против Срба као народа, већ против „Милошевићевог режима који је довео до почињења геноцида на територији Босне и Херцеговине“.

„Неке европске земље изразиле су знатижељу и, наравно, забринутост коју сви делимо, али није било захтева да се одустане“, рекао је Изетбеговић упитан да ли је тачно да на њега неке европске земље врше притисак да БиХ не уђе у процес ревизије тужбе против Србије.

Бошњачки члан Председништва сматра да судовима треба препустити да раде свој посао и, како каже, утврде истину.

„Дозволимо једни другима да пред судовима тражимо правду за све жртве почињених злочина, без обзира на етничку или верску припадност жртава и починилаца злочинаца. У Босни и Херцеговини су се десиле ужасне ствари које не можемо гурати под тепих. Истину морамо прихватити ма каква она била и на њој градити будуће односе и будућност ове државе“, казао је Изетбеговић.

Каже да ће Срби и Бошњаци наставити да живе заједно, али „не можемо градити будућност на лажима, на непризнавању истине, на порицању злочина, на онемогућавању једни других да користећи легитимне правне механизме и средства, тражимо правду пред надлежним домаћим и међународним судовима“.

Будућност, додао је, морамо градити на здравим и чврстим темељима, а то су, према његовим речима, истина и правда.

„Од мене неки очекују да активно заустављам и напоре проф. др Софтића и његовог правног тима да дођу до нових аргумената и чињеница на темељу којих би могао сачинити правно кредибилну апликацију за ревизију, да одустане од борбе за правду и истину, да изда моралне принципе зарад политичке прагме. Ако то не учиним, бићу, по њиховом мишљењу, одговоран за дестабилизацију политичких прилика“, навео је Изетбеговић.

Истиће да нема право да икога заустаља у борби за правду, те да је, како каже, напротив, његова морална дужност да се бори и да подржава све друге који се боре за правду, ма ко они били или из реда којег народа или политичке опције долазили.

„Ја никада нисам тражио, нити бих тражио од представника српског или хрватског народа да одустану од борбе за истину и правду за било који злочин који је почињен над припадницима њихових народа. Зато очекујем и надам се да ће моје колеге у Председништву БиХ, као и сви други лидери политичких странака које чине коалицију на државном нивоу разумети да од мене не могу тражити од одустанем од нечега од чега немам право да одустанем и од чега ни они сами никада не би нити имају право да одустану“, рекао је Изетбеговић.

Сматра да ће политичке прилике у БиХ дестабилизовати они који претерују са политичким реакцијама на окончање једног судског процеса пред Међународним судом правде који је започет 1993. године, који евентуално из ирационалне љутње напусте коалицију и позиције у власти и тиме створе политичку кризу.

„Тај судски процес пред Међународним судом правде не припада Бакиру Изетбеговићу или бошњачком народу, већ Босни и Херцеговини и свим њеним народима и грађанима“, каже Изетбеговић, који је и лидер СДА.

(Интермагазин)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

Апликација Газета

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО