Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 19, 2018)
Руски гасни гигант „Газпром“ добио је дозволу Турске за полагање другог цевовода Турског тока. У саопштењу објављеном у Москва овим поводом се прецизира и наглашава:
   |    (јан 19, 2018)
Пола Америке верује да Доналд Трамп није ни интелектуално дорастао да буде шеф државе. Иста половина сумња и у истинитост тврдње главног лекара Беле куће да је он „потпуно здрав“ и да ће то бити бар до краја председничког мандата.
   |    (јан 19, 2018)
Министарство иностраних послова оптужило је амбасаду Сједињених Држава у Москви да потајно даје новац опозиционим групама да би дестабилизовале политичку ситуацију у Русији. Министарство је још навело: „За разлику од амбасаде САД, која често у прикривеној форми предаје новац различитим опозиционим групама, Русија се таквим стварима не бави“.
   |    (јан 16, 2018)
Министар транспорта, бродарства и комуникација Турске - Ахмет Арслан - објавио је да ће његова земља прокопати свој Суецки канал. Прецизирао је да ће код Цариграда повезати Црно и Мраморно море и постати „алтернатива Босфору“. Навео је да ће се канал официјелно звати „Канал Истанбул“ и да ће његова градња почети већ 2018-те:
   |    (јан 14, 2018)
Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извештају Америчког конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.
   |   

ИЗЕТБЕГОВИЋ УПОРАН: „НЕ ОДУСТАЈЕМО, ТУЖИЋЕМО СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД!“

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић не одустаје од ревизије тужбе против Србије за геноцид и тврди да није било захтева неких европских земаља да БиХ од тога одустане. Само неколико дана пре истека рока за подношење захтева за ревизију тужбе БиХ против Србије, Изетбеговић за сарајевско Ослобођење тврди и да се овај процес не води против Срба као народа, већ против „Милошевићевог режима који је довео до почињења геноцида на територији Босне и Херцеговине“.

„Неке европске земље изразиле су знатижељу и, наравно, забринутост коју сви делимо, али није било захтева да се одустане“, рекао је Изетбеговић упитан да ли је тачно да на њега неке европске земље врше притисак да БиХ не уђе у процес ревизије тужбе против Србије.

Бошњачки члан Председништва сматра да судовима треба препустити да раде свој посао и, како каже, утврде истину.

„Дозволимо једни другима да пред судовима тражимо правду за све жртве почињених злочина, без обзира на етничку или верску припадност жртава и починилаца злочинаца. У Босни и Херцеговини су се десиле ужасне ствари које не можемо гурати под тепих. Истину морамо прихватити ма каква она била и на њој градити будуће односе и будућност ове државе“, казао је Изетбеговић.

Каже да ће Срби и Бошњаци наставити да живе заједно, али „не можемо градити будућност на лажима, на непризнавању истине, на порицању злочина, на онемогућавању једни других да користећи легитимне правне механизме и средства, тражимо правду пред надлежним домаћим и међународним судовима“.

Будућност, додао је, морамо градити на здравим и чврстим темељима, а то су, према његовим речима, истина и правда.

„Од мене неки очекују да активно заустављам и напоре проф. др Софтића и његовог правног тима да дођу до нових аргумената и чињеница на темељу којих би могао сачинити правно кредибилну апликацију за ревизију, да одустане од борбе за правду и истину, да изда моралне принципе зарад политичке прагме. Ако то не учиним, бићу, по њиховом мишљењу, одговоран за дестабилизацију политичких прилика“, навео је Изетбеговић.

Истиће да нема право да икога заустаља у борби за правду, те да је, како каже, напротив, његова морална дужност да се бори и да подржава све друге који се боре за правду, ма ко они били или из реда којег народа или политичке опције долазили.

„Ја никада нисам тражио, нити бих тражио од представника српског или хрватског народа да одустану од борбе за истину и правду за било који злочин који је почињен над припадницима њихових народа. Зато очекујем и надам се да ће моје колеге у Председништву БиХ, као и сви други лидери политичких странака које чине коалицију на државном нивоу разумети да од мене не могу тражити од одустанем од нечега од чега немам право да одустанем и од чега ни они сами никада не би нити имају право да одустану“, рекао је Изетбеговић.

Сматра да ће политичке прилике у БиХ дестабилизовати они који претерују са политичким реакцијама на окончање једног судског процеса пред Међународним судом правде који је започет 1993. године, који евентуално из ирационалне љутње напусте коалицију и позиције у власти и тиме створе политичку кризу.

„Тај судски процес пред Међународним судом правде не припада Бакиру Изетбеговићу или бошњачком народу, већ Босни и Херцеговини и свим њеним народима и грађанима“, каже Изетбеговић, који је и лидер СДА.

(Интермагазин)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

Апликација Газета

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО