Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мар 25, 2020)
Русија ће помоћим свим земљама којима је то потребно како би се избориле против пандемије коронавируса, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
   |    (мар 25, 2020)
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов оптужио је америчке медије да објављују неистините информације о ситуацији са короном у свету.
   |    (мар 25, 2020)
Амерички председник Доналд Трамп подржао је планове Саудијске Арабије о потискивању Русије са нафтних тржиша уз помоћ повећања производње, пише „Политико“, позивајући се на неименоване изворе.
   |    (мар 25, 2020)
Пандемија вируса коронa отворила је бројна питања, а једно од њих је и колико заиста знамо о свету у којем живимо, колико се у његовом спознавању ослањамо на званичне податке, умемо ли да препознамо чињенице и да их исправно тумачимо.
   |    (мар 07, 2020)
Мигранти нису окренути према богатим арапским земљама које имају мањак становништва него искључиво према Европи. То личи на геополитички пројекат.
   |   

ДА ЛИ ЋЕ НАТО НЕСТАТИ ИЛИ ПОСТАТИ ЈОШ ОПАСНИЈИ?

Да је НАТО одавно застарео, познато је свима који се још сећају да је сврха постојања овог војног пакта била одбрана Западне Европе од евентуалног напада Совјетског Савеза, кога више нема.

Застарелост НАТО-а

О застарелости НАТО-а, међутим, на Западу је почело гласније да се говори тек недавно, пошто је ту страшну оцену изговорио нови амерички председник Доналд Трамп.

Значи ли то да су НАТО-у дани одбројани, или пак овај пакт, који последњих месеци гомила трупе на границама Русије, баш сада постаје још опаснији по читав свет него што је то био до сада?

Западне елите ових су дана добиле прилику за извесно олакшање, пошто је амерички председник, у свом првом обраћању Конгресу САД, поручио да „снажно подржава НАТО“.

НАТО и САД

– Изражени ставови још увек нису противречни зато што се види да Трамп води озбиљну унутрашњу битку против „дубоке државе. Он је можда проценио да не може истовремено да се против ње бори на свим фронтовима, па је сада мало спустио реторику у погледу НАТО-а… Укидање организације као што је НАТО, у сваком случају, не може да се догоди преко ноћи.“, те глобалистичке хидре чији је НАТО можда и најважнији део – каже Александар Павић.

Разрађујући Трампову тезу о застарелости НАТО-а, коју иначе подржава, оснивач чувеног „Статфора“ Џорџ Фридман у једном недавном тексту наводи да се „не може тврдити да НАТО служи америчким интересима још од 1991“.

Ако НАТО не служи америчким интересима, у смислу тамошњег народа и државе, чијим интересима служи? Глобалне неолибералне елите, такозване „партије Давоса“, како је често називају?

– Прилично је очигледно да интересима америчког народа НАТО не служи, с обзиром на то да и НАТО и,уопште тај војно-безбедносно-политички интервенционизам, веома много коштају америчке пореске обвезнике, а држава им је за то време доспела у веома лоше стање – оцењује Бојан Билбија.

Садашња ситуација, међутим, не слути на добро. Последње тренутке владавине Барака Обаме обележило је стационирање НАТО трупа на истоку Европе, на западним границама Русије.

Који је циљ овог потеза, поставља се питање, будући да је потпуно јасно да Русији не пада на крај памети да нападне Пољску.

– НАТО каже да је то одговор на војну претњу која долази са истока, из Русије, али циљ овог потеза јесте трајно стационирање НАТО трупа у балтичким државама и на Балкану, у Румунији и Бугарској. Доласком НАТО трупа на руске границе ствара се веома експлозивна ситуација… А крајњи циљ свакако да јесте повећање напетости између Запада и Русије, који ће онемогућити њихово зближавање. – објашњава Бојан Билбија.

Судбина Црне Горе

Како ће се дилеме о преобликовању НАТО-а одразити на његова даља проширења, пре свега на Црну Гору?

Ово питање прошло је кроз надлежни одбор Сената, присталице уласка Црне Горе у НАТО имају убедљиву већину и у самом Сенату.

– Замисливо је да САД на крају ипак не дозволе улазак Црне Горе у НАТО. Али то ће зависити од односа снага у самој Америци, и исхода ове велике политичке борбе која се очигледно води… Питање је и да ли ће Црна Гора бити сматрана довољно важном да се баш ту повуче некаква црвена линија. – наводи Александар Павић.

Русија је ту црвену линију повукла, саопштивши да се противи уласку Црне Горе у НАТО.

Он истиче и да Трамп још нема пуну контролу у САД, процес именовања званичника његове администрације тече јако споро, због опструкција с којима се суочава у Конгресу, а „НАТО се за то време понаша као да је Обама и даље на власти. То је, на неки начин, отуђени центар моћи, који и на нашим просторима подиже температуру, управо у Црној Гори, оптужбе за наводни покушај држаног удара, и у Македонији, где се генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг директно умешао у изборни процес, захтевајући од председника Ђорђа Иванова да Зорану Заеву дâ мандат“.

На крају, каква је будућност НАТО-а? Од чега ће то највише зависити?

– Будућност НАТО-а највише ће зависити од Вашингтона и борбе која се тамо води – оцењује Александар Павић, сасвим на трагу предвиђања генералног секретара НАТО-а Андерса фог Расмусена: „Ако САД не одрже своју посвећеност, НАТО је мртав“!

Ипак, закључио је он самоуверено: „Због тог разлога, не верујем да ће нова америчка администрација остварити своје претње“.

(Pravda)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО