Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(феб 20, 2018)
Министарство обране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу америчке Амбасаде БиХ ускоро би у Бањалуци требало да организују НАТО вежбу са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом, наводи се у службеним документима Министарства одбране БиХ који су у поседу бањалучког портала „Дневник“.
   |    (феб 20, 2018)
Мађарски премијер Виктор Орбан критиковао је политику азила Европске уније и позвао паневропски блок да боље контролише своје границе, уместо што се концентрише на то где разместити избеглице које су већ стигле у Европу.
   |    (феб 16, 2018)
Саборна црква Светог Саве обнавља се после пожара 2016. До сада од осигурања наплаћено 13 милиона долара, а процене су да је храм у време стихије вредео барем 50.
   |    (феб 16, 2018)
Мада је у Цркви Светог апостола Јована у Сочаници код Лепосавића, где је својевремено дошао из околине Лазаревца, имао „удобан“ монашки живот и све што је потребно да се потпуно посвети Богу, отац Јован се ниједног тренутка није двоумио када му је пре шест година владика рашко-призренски Теодосије понудио да пође у опустелу Церањску Реку код Лепосавића у подножју злогласне Бајгоре, у потпуно албанском окружењу, обнови и оживи тада тотално запуштену и порушену Цркву Свете Петке.
   |    (феб 16, 2018)
Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, потврдио је да је кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ. Додик је новинарима у Бањалуци рекао да ће окупити широку подршку за своју кандидатуру те да његова побједа уопште није упитна.
   |   

НОВИ БИЗНИС: БОГАТИ АМЕРИКАНЦИ ОДЛАЖУ СТАРОСТ ТРАНСФУЗИЈАМА КРВИ ТИНЕЈЏЕРА

Замислите овакав сиже: нека фирма предлаже богатим Американцима рецепт вечне младости са повременим трансфузијама крви младих људи. Замислите и да својим клијентима - наравно, за одређену суму - обезбеђује „месечне процедуре“ које треба да им одложе, привремено или сасвим, долазак старости.

Ово може изгледати као сиже јефтиног романа о вампирима, али је ствар у томе што је све ово приказ бизнис-модела сасвим успешне америчке компаније, чије постојање је широкој јавности открио реномирани амерички телеканал CNBC.

Да одмах укажем на једну околност: потрага за вечном младошћу помоћу разних форми коришћења туђе крви - то је својеврсна мода међу богаташима америчке Силиконске долине, а да чак и у блиском кругу око Доналда Трампа постоји најмање један такав „техногени вампир“.

Али, како се догодило да престоница светске дигиталне економије и IT-иновација постане жртва масовне моде у чијем су средишту псеудонаучни рецепти вечне младости?

Хероји сторије коју је објавио CNBC су доктор Џеси Кармазин и његова компанија „Амброзија“, која је око себе окупила преко сто богатих клијената који јој плаћају по 8.000 долара за једну трансфузију пожељних „компоненти крви“.

У целој овој игри постоји обавезни услов: извор крви морају да буду тинејџери, мада „Амброзија“ има право и да користи крв давалаца до 25 година живота.

„Амброзија“ крв купује у тзв. банкама крви које је продају медицинским центрима и фармацеутским компанијама. Како тврди Кармазин, његови клијенти признају да већ примећују „позитивне ефекте“ досадашњих „процедура“.

Оснивач „Амброзије“ често иступа на калифорнијским технолошким конференцијама и тако привлачи пажњу богатих инвеститора сарадника IT-компанија са високим зарадама.

Најпознатији присталица продужавања живота преко пријема „младе крви“ је милијардер Питер Тил - амерички бизнисмен немачког порекла, инвеститор и руководилац хеџ-фондова, који је стекао славу технолошког визионара захваљујући учешћу у стварању компаније PayPal. Иначе, он је и један од кључних присталица Доналда Трампа у америчком економском естаблишменту.

Пре годину дана је бизнис-лист Inc. Magazine објавио интервју с Тилом, у којем је он испричао да је лично заинтересован за коришћење младе крви као лека од старости.

Милијардер, који тврди да има намеру да живи до 120 година, или чак вечно, улаже значајна лична средства у изучавање маргиналних метода „лечења старости“ и жали се на то што се наука све до сада не бави изучавањем утицаја младе крви на организме који старе.

Тил, међутим, није само незадовољан спорошћу официјелне науке, већ и тиме што у америчком друштву постоје јаке предрасуде према том методу који он сматра перспективним.

Постоје научници који се тим „методима“ противе, али то тешко да ће зауставити клијенте „Амброзије“ и утицајног милијардера који је одлучно кренуо путем потраге за личном бесмртношћу. Уосталом, Тил је Трампов саветник за нове технологије и сарадњу са IT-заједницом...

Нема ничег изненађујућег у томе што је Силиконска долина епицентар техногеног вампиризма иако је то место са максималном концентрацијом високотехнолошких стартапова и инвеститора који су специјализовани за технологије будућности.

Како сведоче бројни западни новинари, доминантна идеологија међу стартаперима, инжењерима и таквим капиталистима јесте либертаријанство, у његовим екстравагантним формама. Оксфордски историчар Дејвид Пристленд добро је указао: „Силиконска долина се клања пред олтаром ничим ограниченог тржишта“.

Кад се на свет гледа кроз такву идеолошку призму, онда се заиста може доћи до закључка да је тржиште крви и органа потребно ослободити од „претераног правног и моралног ограничавања“.

Како је објавио амерички телеканал ABC, 80 одсто комерцијалних центара за прикупљање крви налази се у сиромашним земљама, а труде се да је узимају од сиромашних малолетника и младих људи.

У условима глобалног света и технолошке револуције која траје пред нашим очима - страшно је чак и замислити како ће изгледати друштво које буде спајало тоталну дигитализацију и људождерски морални ниво на којем се једе срце побеђеног противника у нади да ће се на тај начин преузети његова снага и младост.

Владимир Путин је ових дана изјавио да ће напори друштва бити усмерени на формирање руске дигиталне економије која ће бити у стању да равноправно конкурише америчкој Силиконској долини. Али, њој се мора истовремено конкурисати и на технолошком, и на економском, и на идеолошком пољу.

Друштво мора бити свесно колико је важно - животно важно - да створимо своју високотехнолошку економију у коју ће бити уграђене наше вредности и представе о добру, злу и праведности.

Уколико не будемо у стању да створимо свој тип високотехнолошке будућности - са својим компанијама, технологијама и интересима - бићемо присиљени да живимо у будућности коју ће нам испројектовати иза океана.

А та будућност тешко да ће нам се допасти.

Пише: Иван Данилов

(Факти.орг)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

Апликација Газета

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО