Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(апр 29, 2020)
Високи представник Европске уније Жозеп Борел је оценио да ће криза библијских размера погодити Европу и свет због епидемије корона вируса, "а земље у развоју ће изгубити све приходе, будући да је дошло до краха извоза, цене нафте и сировина, туризам је стао, исто као и дознаке економских емиграната".
   |    (апр 29, 2020)
Жеља Сједињених Држава да организују нову трку у наоружању велика је грешка и погрешна процена Пентагона и Вашингтона и сигурно ће довести до формалног и званичног настанка војног савеза између Русије и Kине.
   |    (апр 29, 2020)
Чињеница да се земљин пол помера и иде ка Русији узнемирила је многе на Западу чак и врло озбиљне научнике који у томе виде заверу Русије. Да ли сте знали да се магнетни северни пол планете Земље за две године помери за растојање између Београда и Новог Сада.
   |    (апр 22, 2020)
Амерички инвеститор и милијардер Џорџ Сорош сматра да Европска унија у циљу борбе против ковида 19 и опоравка од последице пандемије треба да предузме мере какве се обично предузимају само изузетно у кризним временима, а које подразумевају издавање и продају обвезница без рока доспећа за које није потребно отплаћивати њихову номиналну вредност.
   |    (апр 21, 2020)
Министар одбране Александар Вулин каже да су у два инцидента у мигрантским центрима, у Адашевцима и у Крњачи, војници пуцали у ваздух, како би смирили ситуацију.
   |   

МИЛАЧИЋ: ЦРНА ГОРА ЈЕ У ФЕКАЛИЈАМА ЗБОГ МИЛОВОГ КРИМИНАЛА

Како смо и навикли, водећи црногорски дисидент, слободномислећи новинар, председник Покрета за неутралност и представник Грађанског покрета отпора, Марко Милачић, без длаке на језику прича о Беби Поповићу и Жељку Митровићу као Ђукановићевим сарадницима, паљењу НАТО заставе, криминалу, нади и променама.

Какво је медијско стање у Црној Гори, са посебним освртом на улогу Бебе Поповића и Жељка Митровића, чини се, сарадника свих диктаторских система на овим просторима?

Владимир Беба Поповић, тај Ђукановићев одраз у медијима, доведен је како би притегао узде новинарским пунктовима режима зарад збијања редова мафијашке власти. Беба је нарочито ангажован у информативном програму Митровићевог Пинка, посебно у блоку Минут, два… који у Црној Гори оличава највулгарније “новинарство”, без скрупула. Та емисија, која се, у отровним дозама, лансира на сваких сат, права је слика стања свести црногорске политичке елите, која стоји иза ње: депонија. Нисмо случајно, недавно, испред врата Пинка у Подгорици бацили смеће, као у контејнер, што је било веома медијски запажено. Оно што је Влада за политичке воде, то је Пинк за медијске. Смеће.

Како видите Црну Гору у 2016. години и шта очекујете од исте? Шта је у Црној Гори обележило 2015. годину?

Прошлу годину, као и претходних више од 25, обележила је несмењива власт, зароњена до гуше у организованом криминалу. Мада, прецизније би било рећи да смо ми, као држава и друштво, зароњени у фекалије због њиховог организованог криминала. Но, на концу године, родила се и искра наде: крајем октобра на великим, грађанским протестима, који су угушени бруталном и неконтролисаном силом у којом је најзапаженију улогу имала Специјална антитерористичка јединица(!), народ је показао да се не боји као некада, да Мило, заправо, губи битку у којој је највише адута положио на карту страха. На том трагу су и очекивања за ову годину: разбијати наслаге страха, што више и одлучније, свуда, широм Црне Горе. Неопходно је мобилисати нарочито младе и то на грађанским позицијама: сви заједно, без обзира на нацију и веру. Чини се, макар одавде, да је народ Црне Горе раштркан између криминалне власти и корумпиране, разједињене опозиције, а да је и једним и другима заједничко што су лични интереси испред општих. Као да је у питању вечити усуд ових простора да између два зла, бираш мање.

Може ли се Црној Гори понудити добро и како би то добро изгледало, ко би га представљао? Да ли је оно можда оличено и у Покрету који сте основали пре две године, а који суштински представља апел, позив и вапај истовремено?

За почетак запажање: постоји код нас, у Црној Гори, теза, а верујем да је реч о ширем феномену, да је од власти једино гора опозиција. Иако је тај став на први поглед заводљив, нарочито за оне који не желе да делају, то није тачно и реч је, верујем, о намерно гураном спину. Иако веома често неспособна, опозиција не може у Црној Гори бити исто што и власт, јер власт на својој души има нерасветљена убиства, огромне пљачке, уништену земљу. Опозиција није довољно ангажована. Без довољно петље. Преовладавајуће: некреативна. Један њен део има вишак салонског, а други – једнонационалног, партикуларног. Јасно је што је онда излаз: пуно петље, пуно улице и пуно грађанског интелектуализма. Покрет за неутралност је суверенистичка идеја, али не у оном смислу како “сувереност” оличава Ђукановић и ДПС, јефтино и пропагандистички, чисто национално, већ истинска сувереност: и према унутра, и према споља, грађански. Једино таква Црна Гора је одржива и може бити пример. Уколико неко није пример – било појединац, било земља – нестаје, утапа се, боље да га нема.

Чујемо да се ових дана снимају нове епизоде Досијеа Икс… Хоће ли Молдер и Скали морати и до Цетиња, где ватрене кугле спаљују НАТО заставе? Можете ли нам рећи нешто више о том мистериозном случају, чији сте главни актер? И, коначно, шта заиста представља та ватрена кугла?

Поједини су ту интерпретацију паљења НАТО заставе на улазу у Цетиње – након што је, срамотно и улизички, постављена уместо традиционалног Крсташ барјака, а поводом пристигле НАТО позивнице – доживели као моје зезање са властима. Мислим на то када сам, након што сам ухапшен, полицији испричао да је заставу запалила ватрена кугла која је, на моје очи, долетела из прваца Ловћена, прелетела Орлов крш, спустила се до Цетиња, па захватила заставу алијансе. Иако има елемената хумора, реч је заправо о суровој озбиљности. Чиста истина у виду симболике: ватрена кугла је идеја, пламена и моћна, која датира одавно, од Његоша који почива на Ловћену, али и раније, идеја која извире из најдубљег понора нашег колективног духа. Реч је о идеји слободе и борбе за њу. Та ватрена кугла, идеја, део је народне воље и сећања, наше харизме, истина тренутно затамљене, коју смо некада славно проносили. Све је то сада на испиту поводом НАТО интеграција. Ово је борба за слободу и сувереност коју ми сада треба да изборимо. Његош је, следствено свом јуначком духу, говорио – Нека буде што бити не може – а Ђукановић, доследно његовом хабитусу, промовише посве друго – Нека не буде ни што бити може. У тој паралели стоји цела Црна Гора данас. Док се не вратимо Његошевој максими, а ствар је алармантна, нема нам спаса.

Може ли постојати отпор који није партијски стимулисан и устројен? Који је то отпор који може срушити диктаторски режим, како он изгледа, како се и када буди?

Наша друштва су, нажалост, дубоко партитократска. И не само наша, овдашња, то је ваљда усуд људи. Волимо да следимо: управнике улаза, кондуктере, лидере странака, држава… Мање демократија, владавина народа, више овцократија, владавина, и то – наводна, нас, грађана, оваца. Стога се, уз медијске манипулације и планетарни комформизам, тешко бавити Отпором, који није условљен партијским, партикуларним интресима. А такав је најчистији. Ипак верујем да је могуће, ако не извести га у потпуности, а оно наметнути. Отпор је дужност и одазваћемо се.

Црна Гора је и земља подела – овде људи у шали кажу, ни мање државе, ни већих подела… Племена, четници и партизани, Срби и Црногорци…. Како све то превазићи и да ли је то уопште могуће?

Све ми се чини да ми то нећемо превазићи сами, нисмо још томе дорасли, него ће нас на то приморати – глад. Ваљда ћемо, када нас ови на власти добро измузу, такође форсирајући наречене поделе, схватити да наш проблем није у партизанима и четницима, Србима и Црногорцима, већ у узурпаторима. Елементарно класни проблем. Мило није ни Србин, ни Црногорац, ни Партизан, ни Четник, већ – лопов. Каква је то власт која истовремено бежи и од поштених избора и од референдума за или против НАТО пакта, а у предзнаку свог имена име одредницу „Демократска“?“Демократска партија социјалиста” нити има везе са демократијом – то је аутократија, нити са партијом – то је Милова фирма, нити са социјалистима – то је десничарска деспотија. Јасно је да ће, стога, избегавати поштене изборе па и референдум о НАТО, избегавати све оно за што сигурно знају да ту губе. Што се тиче референдума о НАТО интеграцијама, ако и помисле да га избегну па покушају да цело друштво преваре и уведу у НАТО путем парламента (иако 84 одсто грађана сматра да је референдум нужан!), покајаће се брзо. Не мали део Црне Горе им то може обећати!

Репресија није страна Милу Ђукановићу… Чак и неки ваши сарадници су пребијани по локалима, нападани, привођени, а ви сте већ редован гост полицијских станица, мало ко је у Црној Гори, као ви, због ваших активности, на мети режима?

То је саставни део борбе. Нека свако ради свој посао: ја – свој, у виду грађанске непослушности и непристајања, а Ђукановићев мафијашки режим свој – шикану и насиље. Немају шансе: смешни су у својој уобразиљи да насиљем могу против истине. Брзо ће доћи дан када ће се сви они сударити са истином о томе да нема бесконачне моћи.

Представници наводно опозиционе Позитивне подржали су Владу Мила Ђукановића, када је она могла изгубити поверење. Како то коментаришете?

Подршка Влади Мила Ђукановића, између осталих, од стране партије (десетковане због досадашње политичке корупције) која је ушла у Парламент на бази опозиционе реторике, Позитивне Црне Горе, чин је политичке корупције без преседана. Тим чином – зарад ситних партијских и личних привилегија, а наводно зарад државних интреса – на до сада невиђен и незапамћен начин грубо су преварени грађани Црне Горе. Сада су, суштински, укинуте институције Владе и Скупштине и отпочела диктатура корупције. Парламент је до темеља обесмишљен. То није место где станује народна воља. Устав је овим, грубље него икада пре, погажен. Та легализација политичке проституције мора бити иницајална каписла за почетак, озбиљнији него икада до сада, окупљања свега што је слободно. То налаже елементарна одговорност према већини становника Црне Горе. Одговорност према идеји слободе и слободном грађанину.

(Ослобођење/Томислав Ловрековић)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ