Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јул 13, 2018)
Доналд Трамп је са нотом тријумфализма објавио да је задовољан исходом самита NATO у Бриселу, а нарочито тиме што државе чланице алијансе дубље завлаче руку у своје државне касе за њено издржавање.
   |    (јул 10, 2018)
Рукумија – Ако се решимо на духовну обнову, све потребно за живот у Србији и српским земљама ћемо имати. Ако иштемо Царство небеско, све друго ће нам се додати – рекао је Господ. И још рече – Небо и земља ће проћи, а Моје речи неће проћи.
   |    (јул 10, 2018)
Европска унија какву данас познајемо ускоро би могла да постане ствар прошлости! Америчка обавештајна агенције ЦИА Стари континент у блиској будућности види сасвим другачије – подељен на три дела – „нову“, „стару“ и „православну“ Европу, којој би припадала и Србија.
   |    (јул 07, 2018)
Руска прасовлавна црква упозорила је Цариградску патријаршју да се не игра са јединством православног света. Не само најоштрије досад, него и са паралелом-упозорењем које указује на далекосежне последице. Други јерарх у Московској патријаршији – митрополит Волоколамски Иларион – био је више него отворен и јасан, а није, наравно, ово изговорио у своје име:
   |    (јул 07, 2018)
Вашингтон је променио средства након што претња санкцијама није успела. На њихову жалост, ТHAAD није баш добар. У настојању да убеде Делхи да смањи своје одбрамбене везе са Русијом, САД су извршиле значајан притисак на Индију, усмеравајући се на план ове земље да стекне С-400 платформу ваздушне одбране дугог домета.
   |   

ТРАМП: ВИШЕ НЕЋЕМО СИЛОМ НАМЕТАТИ ДЕМОКРАТИЈУ У ДРУГИМ ЗЕМЉАМА

Доналд Трамп је за објаву своје „стратегије за Авганистан“ изабрао војну базу Форт-Мејер у Арлингтону, у Вирџинији. Прво је саопштио да Сједињене Државе више неће унапред најављивати никакве своје војне операције. Ни у Авганистану, ни било где другде.

Потом је додатно нагласио:

„Ми више нећемо јавно говорити ни о бројности својих трупа, не само у Авганистану, а нећемо ни о плановима даљих војних дејстава“.

Трамп је оценио да терористи прелако налазе уточиште у Пакистану. То је опасно јер Пакистан располаже атомским оружјем, као и Индија, а у њиховим односима постоји потенцијал сукоба. Ово је било само „загревање“. Јер, у наставку је рекао да САД неће нагло повући преостале трупе из Авганистана јер би то створило вакуум који би попунили терористи:

„Последице брзог повлачења војске су и предвидљиве и неприхватљиве. Најужаснији напад у нашој историји, који се догодио 11. септембра 2011, био је испланиран у Авганистану из којег се њиме и управљало јер је влада те земље давала прибежиште терористима“.

Одмах је очекивано додао: „Проширићемо мандат свог војног контингента у Авганистану како би могао да наноси ударе по терористима и криминалним мрежама које сеју насиље и хаос по целом Авганистану“.

Изјавио је такође да САД неће Авганистану помагати бесконачно. И истакао: „Што буду јаче авганистанске снаге безбедности - то ћемо мање морати да чинимо ми. Авганистанци се сами морају побринути за безбедност своје земље и одредити њену будућност“.

Затражио је већу помоћ Индије поводом Авганистана. Терористе у тој земљи назвао је „огромном претњом за САД“. Онда се обратио Американцима:

„Делим осећања свих који сте незадовољни спољном политиком коју су водиле Сједињене Државе. Та политика нам је потрошила превише времена, енергије и новца, а и - што је најважније - превише живота на покушаје преуређивања земаља у складу са нашим представа. А требало је само да следимо интересе сопствене безбедности“.

Још је значајније што је председник САД у наставку обраћања у Форт-Мејеру подвукао:

„Ми више нећемо користити своје Оружане снаге за успостављање демократије у удаљеним земљама нити покушавати да друге земље преуређујемо према себи. Уместо тога, сарађиваћемо са савезницима и партнерима да бисмо обезбедили заједничке интересе. Ми не тражимо од других да мењају свој начин живота, али молимо да се придржавају заједничких циљева који ће нашој деци омогућити да боље живе. Ово је принципијелни реализам који ће опредељивати наше одлуке и кретање напред“.

(Fakti.org)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО