Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 19, 2018)
Руски гасни гигант „Газпром“ добио је дозволу Турске за полагање другог цевовода Турског тока. У саопштењу објављеном у Москва овим поводом се прецизира и наглашава:
   |    (јан 19, 2018)
Пола Америке верује да Доналд Трамп није ни интелектуално дорастао да буде шеф државе. Иста половина сумња и у истинитост тврдње главног лекара Беле куће да је он „потпуно здрав“ и да ће то бити бар до краја председничког мандата.
   |    (јан 19, 2018)
Министарство иностраних послова оптужило је амбасаду Сједињених Држава у Москви да потајно даје новац опозиционим групама да би дестабилизовале политичку ситуацију у Русији. Министарство је још навело: „За разлику од амбасаде САД, која често у прикривеној форми предаје новац различитим опозиционим групама, Русија се таквим стварима не бави“.
   |    (јан 16, 2018)
Министар транспорта, бродарства и комуникација Турске - Ахмет Арслан - објавио је да ће његова земља прокопати свој Суецки канал. Прецизирао је да ће код Цариграда повезати Црно и Мраморно море и постати „алтернатива Босфору“. Навео је да ће се канал официјелно звати „Канал Истанбул“ и да ће његова градња почети већ 2018-те:
   |    (јан 14, 2018)
Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извештају Америчког конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.
   |   

ТРАМП: ВИШЕ НЕЋЕМО СИЛОМ НАМЕТАТИ ДЕМОКРАТИЈУ У ДРУГИМ ЗЕМЉАМА

Доналд Трамп је за објаву своје „стратегије за Авганистан“ изабрао војну базу Форт-Мејер у Арлингтону, у Вирџинији. Прво је саопштио да Сједињене Државе више неће унапред најављивати никакве своје војне операције. Ни у Авганистану, ни било где другде.

Потом је додатно нагласио:

„Ми више нећемо јавно говорити ни о бројности својих трупа, не само у Авганистану, а нећемо ни о плановима даљих војних дејстава“.

Трамп је оценио да терористи прелако налазе уточиште у Пакистану. То је опасно јер Пакистан располаже атомским оружјем, као и Индија, а у њиховим односима постоји потенцијал сукоба. Ово је било само „загревање“. Јер, у наставку је рекао да САД неће нагло повући преостале трупе из Авганистана јер би то створило вакуум који би попунили терористи:

„Последице брзог повлачења војске су и предвидљиве и неприхватљиве. Најужаснији напад у нашој историји, који се догодио 11. септембра 2011, био је испланиран у Авганистану из којег се њиме и управљало јер је влада те земље давала прибежиште терористима“.

Одмах је очекивано додао: „Проширићемо мандат свог војног контингента у Авганистану како би могао да наноси ударе по терористима и криминалним мрежама које сеју насиље и хаос по целом Авганистану“.

Изјавио је такође да САД неће Авганистану помагати бесконачно. И истакао: „Што буду јаче авганистанске снаге безбедности - то ћемо мање морати да чинимо ми. Авганистанци се сами морају побринути за безбедност своје земље и одредити њену будућност“.

Затражио је већу помоћ Индије поводом Авганистана. Терористе у тој земљи назвао је „огромном претњом за САД“. Онда се обратио Американцима:

„Делим осећања свих који сте незадовољни спољном политиком коју су водиле Сједињене Државе. Та политика нам је потрошила превише времена, енергије и новца, а и - што је најважније - превише живота на покушаје преуређивања земаља у складу са нашим представа. А требало је само да следимо интересе сопствене безбедности“.

Још је значајније што је председник САД у наставку обраћања у Форт-Мејеру подвукао:

„Ми више нећемо користити своје Оружане снаге за успостављање демократије у удаљеним земљама нити покушавати да друге земље преуређујемо према себи. Уместо тога, сарађиваћемо са савезницима и партнерима да бисмо обезбедили заједничке интересе. Ми не тражимо од других да мењају свој начин живота, али молимо да се придржавају заједничких циљева који ће нашој деци омогућити да боље живе. Ово је принципијелни реализам који ће опредељивати наше одлуке и кретање напред“.

(Fakti.org)

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

Апликација Газета

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО