Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 19, 2018)
Руски гасни гигант „Газпром“ добио је дозволу Турске за полагање другог цевовода Турског тока. У саопштењу објављеном у Москва овим поводом се прецизира и наглашава:
   |    (јан 19, 2018)
Пола Америке верује да Доналд Трамп није ни интелектуално дорастао да буде шеф државе. Иста половина сумња и у истинитост тврдње главног лекара Беле куће да је он „потпуно здрав“ и да ће то бити бар до краја председничког мандата.
   |    (јан 19, 2018)
Министарство иностраних послова оптужило је амбасаду Сједињених Држава у Москви да потајно даје новац опозиционим групама да би дестабилизовале политичку ситуацију у Русији. Министарство је још навело: „За разлику од амбасаде САД, која често у прикривеној форми предаје новац различитим опозиционим групама, Русија се таквим стварима не бави“.
   |    (јан 16, 2018)
Министар транспорта, бродарства и комуникација Турске - Ахмет Арслан - објавио је да ће његова земља прокопати свој Суецки канал. Прецизирао је да ће код Цариграда повезати Црно и Мраморно море и постати „алтернатива Босфору“. Навео је да ће се канал официјелно звати „Канал Истанбул“ и да ће његова градња почети већ 2018-те:
   |    (јан 14, 2018)
Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извештају Америчког конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.
   |   

ИРАЧКИ КУРДИ ГЛАСАЛИ ЗА НЕЗАВИСНОСТ, АЛИ ЋЕ ЊИХОВО „ДА” СЛУЖИТИ ЗА ТРГОВИНУ СА БАГДАДОМ

Званиучни  резултати рферендума о независности Ирачког Курдистана биће објављени тек кроз 72 сата. Међутим, нико не сумња да је огромна већина оних који су изашли гласала за независну националну државу, а не за аутономију у оквирима Ирака.

Право учешћа имало је 5,2 милиона људи, а централна изборна комисија је прелиминарно саопштила да је одзив био око 78 одсто.

Ирачки Курдистан има унутар Ирака широку аутономију, а чине га три провинције у којима Курди чине већину становништва -Дахук, Сулејманија и Ербил.

Ово није био први курдски референдум о независности. Један су већ одржали 2005-те године. Али, тај су организовале курдске друштвене организације, а овај курдска власт на челу са својим лидером масудом Барзанијем.

Ирачки Курдистан дневно производи око 650.000 барела нафте. Са добрим изгледима да је ускоро подигну и на – милион барела. Истражене резерве природног гаса су – 5,5 трилиона кубних метара.

Садашњи амерички државни секретар Рекс Тилерсон доста је – док је био на челу Exxon Mobil – учинио за економску независност Ирачког Курдистана. Међутим, послењих дана је у име САД позивао Барзанија да референдум одложи.

Упркос томе што Американци немају ништа против курдске државе на северу Ирака. Али, под условом да могу да је користе против Ирана. А то није ни извесно ни осигурано јер велики број курдских кланова има тесне везе са Ираном.

Процене су да Барзани зато неће покушавати да референдумско „да” одмах претвара у реалну државну независност. Упркос његовом опрезу, то „да” је више него експлозивно.

Турска неће никакву курдску државу на својој граници. Багдад га неће без рата прогутати јер су Курди – ратујући формално против Исламске државе – територију своје аутономије повећали за цлих 40 одсто. На рачун територије Ирака.      

Главна јабука раздора биће велики град Киркук у чијој околини се дневно из земље извуче до 150 хиљада барела нафте. Неки експерти процењују да је „да” Барзанију најпотребније за политичку трговину са Бгдадом која ће уследити.

Ово није био први курдски референдум о независности. Један су већ одржали 2005-те године. Али, тај су организовале курдске друштвене организације, а овај курдска власт на челу са својим лидером масудом Барзанијем.

Курда у Ираку, Туској, Сирији и Ирану живи око 40 милиона. Турски Курди воде партизански рат за своју независност, али засад без правог успеха.    

Сиријски Курди су искористили амерички терористички рат против Сирије за заузимање и територија које су претежно арапске. Међутим, тешко да ће успети да их задрже и да се домогну државе.

(Факти,орг)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

Апликација Газета

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО