Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(јан 19, 2018)
Руски гасни гигант „Газпром“ добио је дозволу Турске за полагање другог цевовода Турског тока. У саопштењу објављеном у Москва овим поводом се прецизира и наглашава:
   |    (јан 19, 2018)
Пола Америке верује да Доналд Трамп није ни интелектуално дорастао да буде шеф државе. Иста половина сумња и у истинитост тврдње главног лекара Беле куће да је он „потпуно здрав“ и да ће то бити бар до краја председничког мандата.
   |    (јан 19, 2018)
Министарство иностраних послова оптужило је амбасаду Сједињених Држава у Москви да потајно даје новац опозиционим групама да би дестабилизовале политичку ситуацију у Русији. Министарство је још навело: „За разлику од амбасаде САД, која често у прикривеној форми предаје новац различитим опозиционим групама, Русија се таквим стварима не бави“.
   |    (јан 16, 2018)
Министар транспорта, бродарства и комуникација Турске - Ахмет Арслан - објавио је да ће његова земља прокопати свој Суецки канал. Прецизирао је да ће код Цариграда повезати Црно и Мраморно море и постати „алтернатива Босфору“. Навео је да ће се канал официјелно звати „Канал Истанбул“ и да ће његова градња почети већ 2018-те:
   |    (јан 14, 2018)
Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извештају Америчког конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.
   |   

ТРАМП ОБЈАВИО ДА ЋЕ МИР У СВЕТУ ГРАДИТИ ПОМОЋУ – СИЛЕ

Русија и Кина су изазов америчком утицају, вредностима и богатству, то су супарничке силе - оценио је Доналд Трамп. Ту оцену је укључио и у нову стратегију националне безбедности. Уз тврдњу: „Наша стратегија заснована је на принципима реализма и важним националним интересима које остварујемо. Стратегија полази од тога да смо увучени у нову еру конкуренције, свиђало се то нама или не“.

Амерички лидер је у наставку ипак рекао: „Покушаћемо да са њима (Русијом и Кином), а и другим земљама, изградимо велико партнерство. Али, увек штитећи своје националне интересе“.

У стратегији се наглашава да је нуклеарни потенцијал Русије највећа претња Сједињеним Државама и додаје: „Русија инвестира своје нове војне могућности, укључујући и системе нуклеарног наоружања“.

У овом контексту - што посебно осветљава и његово „велико партнерство“ - Трамп је објавио да Сједињене Државе имају намеру да граде „мир помоћу силе“:

„Реализацији овог задатка досад је сметало и ограничавање нашег војног буџета које је било разорно. На то смо ставили тачку“.

Амерички председник је посебно говорио о повећавању војних потенцијала на источном крилу НATO. О томе је у стратегији написано: „Усавршићемо заједно са савезницима комплексне могућности своје авијације и противракетне одбране“.

Москва је на ово већ одреаговала. Наравно, не одмах са највиших нивоа. Председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента - Константин Косачов - оценио је да Сједињене Државе очито теже да уклоне важећа ограничења на размештање трупа на Истоку Европе.

„Јасно је да САД - истакао је Косачов - имају намеру да се служе силом у свим сферама“.

Шеф спољнополитичког комитета Државне Думе, Леонид Слуцки, упозорио је да је нова америчка стратегија националне безбедности усмерена на обнову хегемоније САД и једнополарног света.

По његовом уверењу, то и јесте главни разлог што Трамп и његова стратегија Русију и Кину - које се боре за мултиполарни свет - проглашавају за главне претње америчкој моћи и утицају.

„У суштини, подвукао је Слуцки, Бела кућа из тих разлога наставља Обамину линију демонизовања Русије“.

(Fakti.org)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

Апликација Газета

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

ГАЗЕТА ПРОМО ВИДЕО