Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мај 08, 2021)
Због многих крвавих сукоба у прошлости, Западни Балкан остаје један од најнапетијих региона у Европи. Упркос релативном миру, тема могућег рата периодично се поново појављује на дневном реду и за то постоји много разлога који су засновани на етничкој и верској основи. Пре свега, ово се тиче територија попут Космета, Босне и Херцеговине и такозване Прешевске долине на југу Србије.
   |    (апр 29, 2021)
Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри изјавио је данас да је, према његовом мишљењу, познати научник и геније Никола Тесла - Американац. Подсетимо, Тесла је до јуче за Амбасаду САД у Београду био Србин што се може видети и у рекламној кампањи "Ви сте свет", у њеној режији. 
   |    (апр 28, 2021)
Признавањем геноцида над Јерменима 1915-те у Турској Џо Бајден је ударио на Реџепа Тајипа Ердогана због куповине руских ПВО ракетних система С-400. Неки мисле да иза признања стоје исти интереси и мотиви као и 2016-те када су Американци преко незадовољних у турској армији покушали да изведу пуч против Ердогана који је једва сачувао власт и главу.
   |    (апр 28, 2021)
Бубица на реверу градоначелника Драшка Станивуковића у време разговора врха Републике Српске са Александром Вучићем је приоритетно безбедносно питање – оценио је за ТВ Хепи експерт за безбедност Џевад Галијашевић.
   |    (апр 28, 2021)
Лига историчара са тзв. Косова „Али Хадри” тражи од председника САД Џоа Бајдена да званично призна да је у периоду између 1998– 1999. Србија починила геноцид над Албанцима. Ова организација, тачније њен огранак из Дечана, послала је захтев америчком амбасадору Филипу Коснету да изврши притисак на Бајдена и призна геноцид над Албанцима, као што је у суботу признао геноцид над Јерменима, поставши тако први председник САД који је то учинио.
   |   

САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: АЛБАНЦИ СУ МЛАДА НАЦИЈА, СТВОРИЛИ СУ ИХ АУСТРОУГАРИ

Историја је увек имала проблема са ослобађањем оних правих истина. Ствар је увек била у рукама оних који су одлучивали шта ће да буде истина, казао је историчар Салих Селимовић. Истиче да је то одувек био проблем, не само данас.

Селимовић је објавио 14 књига који су плод истраживања порекла Срба Муслимана са наших простора. „Моја је жеља била да се утврди право порекло нашег народа, без обзира на верску припадност. Моје је презиме било Вујовић. Тачно 1650. године је мој предак примио ислам. Ми смо Херцеговци“, казао је Селимовић.

Говорећи о насељавању Албанаца на Космет, Селимовић наглашава да се радило о егзодусу хришћанских народа. „У тзв. Бечком рату, крајем 17. века на овим просторима је дошло до праве катастрофе. И муслиманско и православно становништво је страдало. Цела стара Србија, Пештер и Косово остали су празни. На тај празни простор кад се рат завршио Карловачким миром, скадарски везир Махут-паша Бушатлија преселио је нека малисорска племена на Пештер а неки су се спустили на Косово. Малисори, који су били католици, почели су брзо да се исламизирају, јер је османска власт уочила да ће тако бити на њиховој страни“, каже Селимовић.

Истиче да се Албанци на Балкану појављују тек око половине 11. века и пореклом су са Кавказа. „Албанци су млада нација, створили су их Аустроугари. Границе Албаније су одређене тек после Првог светског рата. Циљ је исти и са Црном Гором – Црна Гора је одвојена да Србија не би имала излаз на море, а самим тим ни Русија“, казао је овај историчар. Он је казао да је старе обичаје памтила женска популација, посебно су Муслиманке памтиле хришћанске обичаје.

Извор: Требиње ливе

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ