Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мај 08, 2021)
Због многих крвавих сукоба у прошлости, Западни Балкан остаје један од најнапетијих региона у Европи. Упркос релативном миру, тема могућег рата периодично се поново појављује на дневном реду и за то постоји много разлога који су засновани на етничкој и верској основи. Пре свега, ово се тиче територија попут Космета, Босне и Херцеговине и такозване Прешевске долине на југу Србије.
   |    (апр 29, 2021)
Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри изјавио је данас да је, према његовом мишљењу, познати научник и геније Никола Тесла - Американац. Подсетимо, Тесла је до јуче за Амбасаду САД у Београду био Србин што се може видети и у рекламној кампањи "Ви сте свет", у њеној режији. 
   |    (апр 28, 2021)
Признавањем геноцида над Јерменима 1915-те у Турској Џо Бајден је ударио на Реџепа Тајипа Ердогана због куповине руских ПВО ракетних система С-400. Неки мисле да иза признања стоје исти интереси и мотиви као и 2016-те када су Американци преко незадовољних у турској армији покушали да изведу пуч против Ердогана који је једва сачувао власт и главу.
   |    (апр 28, 2021)
Бубица на реверу градоначелника Драшка Станивуковића у време разговора врха Републике Српске са Александром Вучићем је приоритетно безбедносно питање – оценио је за ТВ Хепи експерт за безбедност Џевад Галијашевић.
   |    (апр 28, 2021)
Лига историчара са тзв. Косова „Али Хадри” тражи од председника САД Џоа Бајдена да званично призна да је у периоду између 1998– 1999. Србија починила геноцид над Албанцима. Ова организација, тачније њен огранак из Дечана, послала је захтев америчком амбасадору Филипу Коснету да изврши притисак на Бајдена и призна геноцид над Албанцима, као што је у суботу признао геноцид над Јерменима, поставши тако први председник САД који је то учинио.
   |   

ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА НИКАКО ДА СЕ ПРИМИ КОД ПРЕКОДРИНСКИХ СРБА

Као што су многе информације и процене указивале – у Бањој Луци су плански иницирани протести усмерени против Владе Републике Српске. Повод је куповина аутомобила за потребе Министарства просвете и образовања, што је од стране две стотине незадовољних, који су се тим поводом окупили у Парку Младен Стојановић, оцењено као беспотребно трошење новца у време када је у Српској затворено 15 подручних школа.

Наиме, одлуком Владе Српске у новој школској години звоно се неће огласити у 15 подручних школа, јер, како је саопштио ресорни министар Дане Малешевић, један или два ученика у оделењима није било довољно да се и у наредној школској години одржи десет подручних петоразредних школа. Заједно са 5 које већ годинама нису уписале ни једног ученика, Српска ће остати без 15 подручних школа. Наведено је да ће ти ученици од септембра морати да путују до првих централних школа. 

Да је смањени број основаца и уопште, школараца, све израженији проблем не само у Српској и БиХ, него у региону, већ је општепознато, што је и основни разлог за затварање поменутих подручних школа. Нису у питању финансијски, него проблеми понајвише повезани с падом наталитета. Али, протестанти су повезали гашење школа и куповину службеног аутомобила и истакли транспаренте: „Затвори школе, купи ауди“, „15 школа – један ауди“. Појавили су се и други слогани, попут „Најкраћи виц: Жељка Цвијановић“, што указује да је мета шире постављена, и да је повод могао бити и нешто друго, а не куповина аутомобила. Повод се чекао и тражио.

Као организатор протеста декларисала се НВО „РеСтарт Српска“. Kако се у програму овог удружеља грађана наводи, оно је основано „због потребе давања одговора и нуђења решења у погледу актуелне друштвено-политичке ситуације у земљи и решавања проблема који произлазе из ње“. Најављујући протесте, из овог удружења позвали су Синдикат за образовање, науку и културу Републике Српске и представнике студентских организација да им се придруже. 

Резултат након два дана узастопног протеста више је него скроман – две стотине присутних различите старосне структуре, иако организатори и медији који их прате истичу да се ради о бунту младих. А медији, који окупљању у Парку Младен Стојановић дају много већи значај од оног који му реално припада, управо су они од којих се то и очекивало – они су и раније пратили и подстицали слична окупљања. 

Ипак, најприљежнији је портал који је потпуно зависан од страних донација – тј. норвешке владе, како десетак стално запослених воле да истакну, ваљда да укажу да се ради о средствима која нису политички обојена. Није финансијер Сорош или амерички УСАИД-у, већ ето, Влада Норвешке, земље која не зна шта ће с парама. Али, готово све америчке пројекте у БиХ финансијски прати норвешка влада, што се и у Бањој Луци и Сарајеву добро зна.

У тексту „Скица безбедносне ситуације у региону“ објављеном на српској страници Фонда стратешке културе из Москве још 10. маја најавили смо: „Преко невладиних организација и разних фондација указује се на велику стопу незапослености и социјалну кризу у Српској, и коришћењем друштвених мрежа настоје анимирати млади, по узору на збивања у Београду. Циљ је ‘пробудити’ младе, односно произвести уличне нереде у Бањој Луци и насилну промену власти.“

Нешто касније, тачније 1. јула, у тексту „Западни Балкан је постао полигон за различите операције“ објављеном на истом месту, поново смо указали да се „грудва“, која према Српској треба да се закотрља, навелико припрема: „Операција дестабилизовања Српске није нова. Ради се о старом плану који се повремено ‘ажурира’. У Српској се вештачки настоји створити незадовољство које за резултат треба да има излазак народа на улице, у што више прилика и у што већем броју.

Када се створи критична маса, провокатори изазивају сукобе са полицијом, како би сцене сукоба медијским каналима обишле свет. Није искључено да би нестабилне прилике могли искористити повратници са сиријског ратишта и радикалне групе, како би стање у Српској постало хаотично. Затим би на сцену ступио НАТО као ‘миротворац и заштитник’. Под окриљем НАТО у Српску би ушле хрватске трупе.“

И коначно, недавно, поводом оркестрираних напада на РТРС у тексту „Удар на РТРС као нови покушај „обојене револуције“ у Српској“ истакли смо да је Радио Телевизија Републике Српске „на удару оних који би да наметну само своју истину, креирану у познатим центрима, и пласирану преко Сорошових невладиних организација, купљеног утицаја у медијима, и неостварених политичких лидера.“

Без намере да се према одлуци Владе Српске о куповини аутомобила вредносно одређујемо, не можемо да не увидимо да се повод само чекао како би се замајац нове „обојене револуције“ покренуо. Градови које је та „револуција“ обојила не памте је по добру, јер наручиоцима „обојене револуције“ није циљ смена власти, већ рушење државе. Без обзира на релативно мали број протестаната који се у Парку Младен Стојановић окупио, протесте не треба потцењивати. 

Уосталом, организатори су најавили нова окупљања крајем августа, надајући се да ће направити „грудву“ која ће свакодневно расти и „помести“ све пред собом. Ништа ново. Све је већ виђено 2014. године. Одабран је исти парк, и сценариј је истоветан, само су актери други, иако у истим улогама. Било би добро да се организују трибине, јавне дебате, специјалне тв емисије, укратко, потребно је указивати на шири контекст, и могуће последице, ако се он не сагледа. Екипа која је иза кулиса није безазлена, нити без искуства. Они знају о чему се ради, а онима који у ове вреле дана у Бањој Луци покушавају додатно подићи температуру, познат је само део приче.

Главни актер дестабилизације Западног Балкана, амерички званичник Брајан Хојт Ји, не таји да је прионуо на посао како би са Западног Балкана уклонио „малигни руски утицај“. Након што је у Скопљу успоставио владу која је по мери „дубоке државе“, односно „мочваре“, како се још неотклоњен клинтонистички стуб у Трамповој администрацији назива и у америчким медијима, Хојт Ји се труди да успех понови у Бањој Луци, али и у Београду, где, колико год попуштали, није довољно.

Али, то са Бања Луком баш и не иде. Ма колико био прецизан и добро осмишљен, сваки план пропадне. Као да Срби не могу да „стану“ у силне компјутере и најновије програме, те је ситуација перманентно непромењена. Фаворити који по политику иду у две амбасаде, и даље политички бледе. Не иде ни са провоцирањем немира и „уличне демократије“, ни са резањем финансијских токова Српској. Ни куповина утицаја у медијима не даје жељени резултат. Уосталом, медији су били против Трампа још током предизборне кампање, а показало се да су четири портала наклоњена Трампу надјачали већину најпознатијих тв станица. Све у свему, из прекодринских Срба никако Додика да истерају.

Што се тиче „малигног руског утицаја“ све су прилике да добронамерни Хојт Ји навелико претерује. По њему руски хуманитарни центар у Нишу има већи безбедносни капацитет од базе Бондстил на Косову. Уз све то није на одмет пласирати и причу о будућим руским војним базама у Српској, што свако мало чине сарајевски медији. Ретко ко и код Срба може у то поверовати, али не мари, теза о Србима као „малим Русима“ увек добро дође када се у Сарајеву говори и пише о „мањем бх ентитету“.

У Москви нико и не помишља о војној бази крај Бања Луке. Али, припреме за изградњу руско-српског верског и културног центра у бањалучком насељу Алеја центар прилично су одмакле. Кад буде изграђен простираће се на око 6.500 квадратних метара, а осим цркве, биће изграђени и други објекти у којима ће бити промовисана руска култура. Упућени кажу да ће се наћи места и за студио РТ.

(Предраг Ћеранић, Фонд Стратешке Културе)

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ