Belgrade
-2°C
Moscow
-6°C

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима."  Владимир Путин
Новости
(мај 08, 2021)
Због многих крвавих сукоба у прошлости, Западни Балкан остаје један од најнапетијих региона у Европи. Упркос релативном миру, тема могућег рата периодично се поново појављује на дневном реду и за то постоји много разлога који су засновани на етничкој и верској основи. Пре свега, ово се тиче територија попут Космета, Босне и Херцеговине и такозване Прешевске долине на југу Србије.
   |    (апр 29, 2021)
Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри изјавио је данас да је, према његовом мишљењу, познати научник и геније Никола Тесла - Американац. Подсетимо, Тесла је до јуче за Амбасаду САД у Београду био Србин што се може видети и у рекламној кампањи "Ви сте свет", у њеној режији. 
   |    (апр 28, 2021)
Признавањем геноцида над Јерменима 1915-те у Турској Џо Бајден је ударио на Реџепа Тајипа Ердогана због куповине руских ПВО ракетних система С-400. Неки мисле да иза признања стоје исти интереси и мотиви као и 2016-те када су Американци преко незадовољних у турској армији покушали да изведу пуч против Ердогана који је једва сачувао власт и главу.
   |    (апр 28, 2021)
Бубица на реверу градоначелника Драшка Станивуковића у време разговора врха Републике Српске са Александром Вучићем је приоритетно безбедносно питање – оценио је за ТВ Хепи експерт за безбедност Џевад Галијашевић.
   |    (апр 28, 2021)
Лига историчара са тзв. Косова „Али Хадри” тражи од председника САД Џоа Бајдена да званично призна да је у периоду између 1998– 1999. Србија починила геноцид над Албанцима. Ова организација, тачније њен огранак из Дечана, послала је захтев америчком амбасадору Филипу Коснету да изврши притисак на Бајдена и призна геноцид над Албанцима, као што је у суботу признао геноцид над Јерменима, поставши тако први председник САД који је то учинио.
   |   

ДОДИК: ЧОВЕК САМ СРПСКОГ НАРОДА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, И СВЕ ШТО РАДИМ, РАДИМ ЗБОГ СРПСКЕ!

Председник Српске Милорад Додик, у Телерингу је коментарисао списак организација и појединаца опасних по безбедност у БиХ који је сачинило Министарство безбедности БиХ, а који је процурео у јавност. Додик каже, то је информација која нема везе са озбиљним државним послом и која најбоље показује каква је БиХ и како у њој функционишу институције.

Председник Републике Српске Милорад Додик, у Бањалуци је дао интервју новинарима Раша Тудеја и Њујорк Тајмса.

Додик каже, да је значајан број људи који су се некада бавили са БиХ гладан стереотипа из прошлости, па због тога није било тешко да се одређен број аналитичара и медија активира око измишљених афера. Република Српска, каже, једина је функционална заједница у Босни и Херцеговини, и то више није потребно ни доказивати, с обзиром на редовно извршавање обавеза, стабилан парламент и функционалне институције. Најбоља дестабилизација је, тврди, измишљена спекулација, па се због тога приче о паравојним формацијама у Српској, упркос свим демантијима из МУП-а и пласирају.

 

 

 

„Било би глупо да Република Српска која има формалне органе безбедности као што је полиција, да се бави причом о паравојсци. Наложићу да се увек свака појава те врсте драматично обрачуна, нама то не треба. Али то је било атрактивно да неко припише и сада је то незаустављива прича. Имате избор да ли ићи по свету и то демантовати глупости изречене од стране појединих лица, и ли да то пустите. Они који се баве безбедности у БИХ савршено добро занају шта је истина“, поручио је Додик.

Недопустиво је тврди председник Републике Српске, да полицајци немају чиме да бране себе и да грађанима обезбеде сигурну свакодневицу. 20 година каже, није било дозвољено набављање опреме МУП-а и најављену набавку 2500 пушака спреман је да брани, јер истиче, народ не сме бити понижен угроженом безбедношћу. У Српској каже нема организоване мафије и криминалних група, а транзитни пут за наркотике настоји се сузбити. Вехабијске и селефијске групе су познате, а МУП је спреман у сваком тренутку да делује.

 

 

 

Коришћење позиције коју опозиција у Српској има на нивоу БиХ је озбиљан проблем, јер, говорећи о примеру како каже, спекулација које износи министар безбедности Драган Мектић, одлази у свет, а свет изјаве званичника сматра истином, а не спекуацијом.

Додик, каже, има информације и да појединци из опозиције у Српској, а који врше власт на нивоу БиХ, на међународним скуповима говоре против Репблике Српске и њене декларације о војној неутралности, супротно њиховим званичним изјавама у Српској. Понавља, НАТО је бомбардовао Републику Српску, и наштетио здрављу њеног народа.

У Телерингу председник Српске, говорећи о предстојећим општим изборима изнео је и податке о најновијим анкета које има, а које су 41,7% у корист СНСД, 18,7 одсто СДС, 9,2 ДНС и 7.7 одсто ПДП, Социјалисти око пет одсто. НДП Драгана Чавића каже, према најновијим истраживањима, не би прешао цензус.

 

 

 

„Што се тиче појединачних функција, ако упоређујете мене и Иванића, ако изађе 650 хиљада колико је прошли пут изашло, разлика је 123 хиљаде гласова у моју корист. Познат је кандидат СДС-а, а ако ми рецимо одлучимо да је наш кандидат Жељка Цвијановић сада је разлика 80 хиљада гласова у корист Жељке Цвијановић“, нагласио је Додик.

Владајућа коалиција, каже Додик, још увек води преговоре о кандидату за председника Републике, иако је познато ко ће то бити и ускоро ће бити формализовано. Лидер највеће странке у Српкој рекао је да ће, како каже, најдуговернија коалиција на Балкану бити заједно и на наредним изборима, а коалициони потенцијал је 65 одсто. Циљ му је тврди, са коалицијом изборити двотрећински ново како би се омогућиле промене Устава.

Колико је урађено заштити од поплава у Српској набоље може потврдити становништво. Тврди, више од 150 милиона у одбрамбене насипе, прочишћавање канала и успостављање и рехабилитацију црпних пумпи. Овог љета, каже, следи један од најопсежнијих радова те врсте – одбрамбени насип од Зворника према Бијељини који треба да брани Семберију од Дрине. Задовољан је, каже, учињеним иако потпуна заштита није могућа.

 

 

 

„У данашњим условима, када бисмо имали ниво вода који смо имали 2014.  године штета за становнишво не би износила ни 20 одсто од онога што смо имали прошли пут. Дакле, нисмо ми стајали, него смо радили и то могу да потврде многи. Од високе Саве тешко се бране Градишка, Србац, Шамац поготово. У Шамцу сам био, на други спрат стамбене зграде је улазила вода, ево сада је Сава исто висока, можда као и онда, али вода није продрла у Шамац“, навео је Додик.

2014. године, оценио је Додик, друштво је изузетно солидарно деловало о чему говори и то да данас о томе нема никаквих спекулација. Нема важног објекта страдалог тада да нас није обновљен и стављен у функцију. У актуелним поплавама оштећени, потврдио је, биће након одређеног времена и процене штете помогнути.

Приче о банкроту, нестанку и пропасти Репулике Српксе, каже, Додик у највећој мери пласира акутелна опозиција у Српској. Јавни рачуни Републике, тврди, најстабилнији су у БиХ. За разлику од Федерације, Српкса тврди има готово дневну ажурност када је реч о исплати подстицаја, што, каже, могу потврдити и пољопривредници.

 

 

 

2014. године каже, многе обавезе, попут подстицаја, морале су бити одложене, а приоритет су биле обнова болница, школа и саобраћајне инфраструктуре и развој је у одређеној мери успорен због акумулације одређених дугова. Уз то, аранжман са ММФ-о је неоправдано дуго чекао и упркос тешкој прошлој години, Српска је успела да из властитих средстава буџет одржи стабилним и ликвидним. У међувремену каже, стигао је новац од Клириншког дуга и ММФ-а и данас је буџет у потпуности релаксиран. Пензије, плате и сви дугови и финансијске обавезе Српксе редовно се финансирају. Уз све, каже, српкса је усмерена развоју.

Ауто-пут према Добоју, болница у Источном Сарајеву и Универзитетски клинички центар Српске ове године биће завршени. Следи изградња болнице у Добоју, али и даља изградња ауто-пута од Добоја према Брчом, Бијељини и граници са Србијом.

Наталитет је проблем у Српској, и то је питање којим се треба бавити и власт и опозиција, иако каже, опозиција није понудила никакво решење. Чак и пре Србије, Српска је материнским додатком обезбедила подршку мајкама. Целовити програм је, каже, неопходан је сама финансијска давања неће у попуности решити проблем.

 

 

 

„Оно што смо видели у анкетама, можда би било добро да изучимо наине и са општинама направимо уговор у наредном периоду да свако друго или треће дете има право на бесплатан вртић или целодневни боравак. То би много више одлучивало у одлуци родитеља да стварају потомство, него једнократна накнада. Оно што ми тренутно радимо је да изанкетирамо шта би било најбоље“, каже председник Српске.

Не би, тврди Додик, требало скрнавити институције предизборном кампањом. Република Српска каже мора јачати своје институицје, а само онај ко доприноси снази институција, у политичком смислу, доприноси будућности.

На питање уредника и водитеља емисије Телеринг, Мате Ђаковића, да ли је спреман на ТВ дуел са председником СДС-а Вукотом Говедарицом, Додик је кратко одговорио – увек. Говорећи о својој будућности у политици Додик је рекао да је ту, јер је биран и да ће се задржати онолико колико буде биран.

Говорећи о кандидатури за српског члана Председништва БиХ Додик је рекао да је човек српског народа и Републике Српске, и да све ради због интереса Српске. Република, каже, има потенцијал за развој, али и један недостајући на нивоу БиХ који је, у функцији развоја Српске, потребно отклонити. 2014. му је, каже, била опомена а локални избори 2016. сатисфакција и због тога, каже, не жели разочарати своје бираче.

 

 

 

„Када би човек дошао у позицију да о неким својим личним афинитетима, дисфункционалностима или било чему размишља, то свакако није место које бих ја пожелио, нити бих после свих ових година, радећи све што сам радио пожелио било шта у том погледу. Више се ту ради о одговорности“, рекао је председник Српске.

Колико је БиХ за Српску нефункционална Додик је објаснио на примеру блокаде инфраструктурних пројеката и подсетио на период када се говорило о реконструкцији Универзитетског клиничког центра у Тузли и Бањалуци. Иако по истим условима, на БиХ нивоу, реконструкција Тузланског УКЦ-а је одобрена, али је стопирана реконструкција УКЦ-а Републике Српске.

„Ја нећу да дозволим да неко има тај однос према мени и према Републици Српској. Да ли је то наивност или доброта, то више није важно, али је важно да ми уместо донације од 45 милиона враћамо кредит од 45 милиона“, додао је Додик.

 

 

 

Проблем БиХ је каже што се ствари на заједничком нивоу одвијају превише споро и у домену сплеткарења. То је, каже, потребно убрзати, али и поштовати надлежности. У контексту своје евентуалне позиције у Председништву каже, са становишта БиХ интересоваће га само оних девет надлежности које јој Дејтоном припадају.

У контексту ЕУ интеграција, Додик је рекао да нема ништа против да БиХ што пре добије статус кандидата. Сви, тврди, који се баве питањима чланства БиХ у Европи знају да је Српска прва испунила све своје обавезе. Бошњачка политичка елита, каже замајава свој народ, јер им није објаснила какву БиХ пропагира, ону којом народ доводе у заблуду каже, није могућа. Она у којој би се све три стране договориле да на овом простору егзистриају без уплита странаца у интересу свих можда би каже, имала шансу.

Ако је ико, каже Додик, осетио штетност договора који су донеле само две стране, без уважавања трећег народа онда је то Српски народ и Република Српска, по томе је каже препознатљив период љубави између Хрвата и Бошњака. У БиХ, каже ни једна одлука или његов договор са Драганом Човићем није био на штету Бошњака, иако су Бошњаци спремни донети одлуку на штету друга два народа.

 

 

 

Говорећи о позицији Хрвата у Српској и њиховом одласку деведесетих, Додик је рекао да и Хрвати знају да је томе највише допринела католичка црква и бискуп Фрањо Комарица. Тврди, не прихвата да било ко има проблем због националне припадности и тврди да Комарица зна да је након рата, док је он био начелник Лакташа могао у било којем тренутку по питању било којег проблема да му се обрати. Навео је низ примера помоћи католичкој цркви и њеним институцијама у Српској, од помоћи црквама, геријатријском центру, Трапистима, али Католичком школском центру у Бањалуци.

Председнику Русије Владимиру Путину честитао је победу и навео да очекује да ће са њим да се сретне крајем маја и у оквиру економског форума у Санкт Петербургу. У случају евентуалног присуства иностраних представника на инаугурацији у Москви Додик није крио да постоји могућност да се ту нађе.

Говорећи о очекивањимау изборној кампањи, Додик је рекао да СНСД као државотворна снага носи одговорност за народ и државу, а да су остали одговорни за политику. Због тога каже, њихови партијски интереси су често, због државних стављени по страни.

 

 

 

„Најбољи пример за то, да су за фотеље у заједничким институцијама СДС са традицијом државотворне партије пребацио се на терен издајничког деловања против Републике Српске, а издајничко деловање није само да ухватите шпијуна који одаје податке, него ако се предате. Први акт издаје је предаја, ако издате идеју, ако издате народ, или ако нисе спремни и нађете разлог да вам је Милорад Додик једини разлог да правите штету Републици Српској, онда ви правите штету народу“, закључио је Додик.

Није каже, спреман на ту врсту приче и да се неће устручавати да о томе отворено говорити. Уверен је да ће представници Срба у мандату који следи утврђивати и детерминисати позицију Српске за неколико наредних деценија и због тога је неопходно да ти представници имају наширу могућу подршку народа. Зато, каже, није потребно уситњавати гласачко тело јер управо хомогенизација народа око идеје која се зове Република Српска може да спаси њен народ. Спреман је, каже, за јаку Републику Српску, а за БиХ онолико колико мора.

(РТРС)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

"ГАЗЕТА" ВАМ ПРЕПОРУЧУЈЕ

98187093 262121271815911 5764122891809456128 n

ОГЛАСНИ ПРОСТОР

 

ИСТАКНУТИ ПАРТНЕР АГЕНЦИЈЕ ГАЗЕТА

 

ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ